Konyha

Pite! Pite! Pite! – minden mennyiségben, formában és ízben

Pitesütésre fel! A klasszikus almás pitét már mindenki ismeri, kóstoljuk most meg a szőlős-mascarponésat, a csokis-sütőtököset, a dióhabosat vagy a spenótosat, senki nem fog csalódni!

Imádom az őszt, amihez hozzátartozik a pite. A frissen sült pite illata nosztalgikus, otthonos, békés hangulatot kelt. Sok ember nem szereti ezt hallani, de én kifejezetten örülök annak, hogy búcsút inthettünk a nyárnak. A csodaszép ősz a színeivel, a borongós időjárásával, az esővel már rég belopta magát a szívembe. Imádom az ősz kincseit és végre bekapcsolhatjuk a sütőt, és kedvünkre sütögethetünk. Ha édességre vágyunk, de nem tudjuk, hogy mit készítsünk, akkor a legjobb választás a pite!

Fotó: iStock.com/annata78

Körtés pite – Fotó: iStock.com/annata78

Mindennek az alapja a jó tészta

Még mielőtt belevetnénk magunkat a töltelékek sokféleségébe fontos, hogy tisztázzuk a jó pitetészta receptjét. Ha édes pitét készítünk, akkor a tésztához szükségünk van 2,5 bögre finomlisztre, 250 gramm margarinra, 1 tk sóra, 1 tk cukorra és 2–4 ek tejfölre. A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd jöhet a margarin. Ha morzsaállagú a mix, jöhet a tejföl evőkanállal adagolva. Nincs szükség az összes vízre csupán annyira, hogy a tészta összeálljon és már dolgozhatunk is vele. Ha sós pitére vágyunk, akkor 350 gramm lisztet, fél csomag sütőport, egy csipet sót és 140 gramm margarint keverjünk össze egy tálban. Majd adjunk a keverékhez két nagy evőkanál tejfölt és egy tojássárgáját, miután összegyúrtuk, hűtsük le és nincs más dolgunk, csak hogy a tölteléken gondolkozzunk.

Az almán túl is van élet

Készíthetünk például szőlős verziót: a tészta aljára vaníliás mascarpone krémet kenünk, majd rá a szőlő, egy-két marék durvára tört dió és máris kész az egyszerű, de nagyszerű finomság.
Ha valami egészen másra vágyunk, akkor nekünk való a diós-szilvás pite: különlegessége, hogy a tésztájába kerül a darált dió, a töltelék pedig fahéjas szilva lesz.
De választhatjuk a gyömbéres-körtés verziót (hasonlóan készült mint az almás pite, csak körtével és őrölt gyömbérrel), vagy az egyszerű, de finom dióhabosat is. Ez utóbbi nem kell más csak 200 gramm cukor, 3 tojás, 150 gramm darált dió és egy csomag vaníliás cukor. A tojásokat fel kell verni a kétféle cukorral együtt, majd hozzáadjuk a diót és már kész is a töltelék.

Egy szelet sós pite ebédnek is elmegy

Ha egy-egy sós verziót készítünk, akkor az vacsoraként vagy könnyű ebédként is szolgálhat. Az egyik nagy kedvencem a fetás-spenótos pite. Egy kilogramm spenótot forró vízbe teszünk két percre, majd kivesszük és hűlni hagyjuk. Egy tálban összekeverünk aprított kaprot, újhagymát, két tojást és 400 gramm feta sajtot. Ezt és a kihűlt, felvágott spenótot összekeverjük, majd a tésztára helyezzük és süthetjük is.

De ha már ősz, készíthetünk egy káposztás pitét is: egy kevés hagymát néhány szelet almával megpirítunk, kevés cukorral karamellizáljuk, majd mehet bele a reszelt káposzta és ha összeértek az ízek, mehet a pite a sütőbe, pár perc alatt kész az isteni vacsora.

Fotó:iStock.com/Olha_Afanasieva

Spenótos pite – Fotó:iStock.com/Olha_Afanasieva

Kakaós tészta, sütőtökös töltelék

A csokis-sütőtökös pite még kevéssé ismert, de az egyik legfinomabb változat. A tésztába tegyünk 20 gramm kakaóport, a töltelékhez pedig szükséges 400 gramm sült tökből kikapart velő, 250 gramm mascarpone, 3 tojás, 100 gramm cukor, 1 tk gyömbérpor, 1 tk őrült szegfűszeg, 1 tk zöld kardamom, 1 tk fahéj, 1 csipetnyi só és 1 kk vanília-aroma. Ezeket egyszerűen összedolgozva készíthetjük el a mennyei tölteléket. Ha kisült a finomság, olvasztott csokit csorgatunk rá és kész a csoda.
A sütőtököt kombinálhatjuk zabbal, fűszerekkel vagy hagymával és sajttal is.