Csillagok

Különös hangok és a fehér zaj – üzenetek a túlvilágról?

A különös, furcsa és megmagyarázhatatlan zajok és hangok régóta foglalkoztatják az embereket. Bár a többség szerint spirituális tartalommal bírnak ezek a zajok, a kutatók néha megpróbálják tudományosan is megmagyarázni a jelenségeket.

Tele van a videomegosztó portál olyan felvételekkel, amelyek a megmagyarázhatatlan eredetű, rémisztő, hangos tülköléshez hasonlító hangokat mutatnak néha teljesen eltérő időpontokban, máskor egyszerre, de egymástól távol.

Fotó: iStock.com/ blackdovfx

Fotó: iStock.com/blackdovfx

A tudományos elméletek szerint a hangfelvételeken nem más hallatszik, mint a nap elektromágneses kilövelléseinek plazmahullámai, amint elérik a Föld magas légkörét. Ezek a löketek idézik elő azt a hangjelenséget, amit sokan túlvilági zajként definiálnak. Mások meg vannak győződve arról, hogy a földönkívüliek próbálnak üzenni ezekkel a hangahatásokkal. Mindenesetre a videókat nézve bármit bele lehet képzelni a dologba, átélve pedig még rémisztőbb lehetett. Ez leginkább annak tudható be, hogy a zajforrást egyszerűen nem tudják megtalálni. Egyesek szerint fentről érkeznek a furcsa hangok, mások a Föld mélyében keresnék a válaszokat. Pont azért, mert évek óta nincs tudományos bizonyíték arra, hogy honnan is származnak ezek a furcsa jelenségek, egyre többen hisznek abban, hogy talán nem is ezen a területen kell keresni a válaszokat.

A spirituális magyarázat

Van egy másik zörej is, ami régóta lázban tartja a kutatókat és a laikus rejtélyfüggőket. Az elektronikus hangjelenség (EVP) olyan zörej, amely révén a halottak hang és kép útján kommunikálnak az élőkkel, a modern elektronikus eszközök statikus és fehér zaján keresztül.

A fehér zaj nevű hangjelenséget Friedrich Jürgenson, svéd tudós fedezte fel 1959-ben. Madárhangokat rögzített magnóra, majd mikor visszahallgatta a felvételeket különös jelenségre lett figyelmes. A madarak csicsergése mellett mintha halott apja és fiatalon elhunyt felesége suttogását hallotta volna. Hatására egy lett pszichológus is elkezdte kutatni ezt a rejtélyes zajt. Konstantin Raudive úgy gondolta, hogy ezen a nyomon el lehet indulni és végre bebizonyítható, hogy a túlvilág valóban létezik. Míg élt, több mint 100 ezer magnószalagnyi fehér zajt rögzített, sőt, állítólag halála után ő maga is üzent a túlvilágról két luxemburgi pszichiáternek. A Jürgenson által elkezdett úton azóta számtalan kutató járt már. Mindenki újabb és újabb bizonyítékokkal állt elő, melyek szerint valóban üzennek a halottak, miután eltávoztak közülünk.

Fotó: iStock.com/patronestaff

Fotó: iStock.com/patronestaff

Az emberek hinni akarnak

Nem meglepő, hogy ez a téma ennyire lázban tartja az embereket. Vannak olyanok, akik mereven elzárkóznak az ilyen jellegű dolgoktól, másoknak viszont szükségük van arra, hogy higgyenek valamiben. De ez nem azt jelenti, hogy minden halott üzen az élőknek. Általában azok jelentkeznek az egyes elektronikus berendezéseken keresztül, akiknek valamilyen befejezetlen dolguk maradt itt. A rádióból, tévéből és egyéb készülékekből származó ismeretlen, sistergő hangeffekteket nevezik fehér zajnak. A kutatók sem tudják tudományosan bizonyítani, hogy mi ez a jelenség, de azzal magyarázzák a furcsa hangokat, hogy ezek a készülékek időnként „megbolondulnak”, és egy másik dimenzióra hangolódnak át. Ez a másik dimenzió lehet az, ami ésszel nehezen felfogható és sokan ezt deffiniálják túlvilágként. De tényleges magyarázat a mai napig nem létezik.

Nem tudjuk, hogy mi okozza a fehér zajt, de az tény, hogy jelen van. Lehet, hogy csak a gyász egy fázisában jelentkező reakció, de az sem elképzelhetetlen, hogy ezek a zajok valóban üzeneteket hordoznak a túlvilágról.