Egészség

Vágás nélküli pajzsmirigyműtét már Magyarországon is

Magyarországon is elérhetővé vált a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek (strúma) rádiófrekvenciás beavatkozással történő, nyitott műtét nélküli kezelése.

A beavatkozás során vékony kezelőtűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket, ami sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb és ambuláns megoldást. Az eljárás kiválthatja az eddig vágással, altatásban és kórházi tartózkodással járó pajzsmirigyműtét.

Az eljárásról az MTI-t tájékoztató közleményben idézték Deák Pál Ákost, a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusát, aki szerint hatalmas előrelépés, hogy Magyarországon a régióban egyedülállóan már a pajzsmirigy jóindulatú betegségei is kezelhetők nyitott műtét nélkül. A beavatkozás ambulánsan végezhető, nincs vágás a nyakon, ezért nem okoz erős fájdalmat és mozgási nehézséget sem, így a beteg akár egy-két nappal azt követően visszatérhet a megszokott életviteléhez, munkájához.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Roberto Tumini

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/Roberto Tumini

A szakember hozzátette, a beavatkozás csak jóindulatú göbök esetében végezhető el. Az új eljárást egyelőre nem finanszírozza a társadalombiztosító.

A pajzsmirigyről

A pajzsmirigy a légcső, illetve a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy – olvasható a wikipédián. Az emberi pajzsmirigy tömege 20–40 gramm. Maximális fejlettségét a serdülőkorban éri el, a nőké valamivel nagyobb, mint a férfiaké. Idősebb korban csökken a nagysága. A szervet mikroszkopikus méretű üregek (tüszők) töltik ki, amelyek fehérjéhez kötött pajzsmirigyhormont, tireoglobulint tárolnak. Ezeket a körülbelül 0,3 mm átmérőjű üregeket igen gazdagon hálózzák be hajszálerek, ezért az egyik legjobb vérellátású szerveink közé sorolhatjuk. Két oldallebenyét középen egy szűkület (isthmus) köti össze. Az emberi szervezet legnagyobb belső elválasztású (endokrin) mirigye.