Konyha

A legjobb gombás receptek ebben a szezonban

Szeretjük a csiperkét és a laskagombát is, de a vegyes erdei gombás ételek tényleg sokkal, de sokkal finomabbak! Ez a három recept pedig amolyan tuti befutó, mert nemcsak jól néznek ki, de roppant finomak is. Ha csak három gombás kaját dobunk össze ebben a hónapban, ezek legyenek!

Való igaz, erdei gombát beszerezni még ilyenkor is egy fokkal problémásabb, mint a hófehér csiperkét leemelni a szupermarket polcairól. Köztes megoldásként javaslom mondjuk a barna kalapos csiperkét vegyíteni egy kis laskagombával, ez szinte minden szupermarketben kapható. Elvileg az erdei gombákhoz (és minden gombához) a friss zöldfűszerek, a frissen őrölt bors és a fokhagyma megy a legjobban, no meg a száraz fehérbor, ebből már pár csepp is csodákat tesz a vacsival.

Gombás, pórés, sajtos tarte

Ebédre vagy vacsorára, akár vendégségbe, vagy vendéglátásra is szuper recept, mert egyszerű elkészíteni, jól néz ki és nagyon finom. Mivel a sajt igen meghatározó alapanyag benne, valami markánsabb ízű sajtot, például cheddart érdemes hozzá használni. Száraz fehérbort kínálok hozzá, utána sajtot és diót.
Hozzávalók:
25 g vaj
1 nagyobb póréhagyma
250 g gomba vegyesen
2 tojás
280 ml tejszín
140 g reszelt sajt
A tésztához:
280 g finomliszt
140 g hideg vaj
A tésztához a vajat felkockázom, a liszttel egy robotgépben összedolgozom, 4–6 kanál hideg vizet teszek hozzá, hogy formázható állagú tésztát kapjak. Kinyújtom és egy kerek piteformába teszem. A töltelékhez a vajon megfuttatom az apróra vágott zöldségeket, fűszerezem sóval, borssal, friss rozmaringgal/kakukkfűvel/borsikafűvel/bármivel, hozzákeverem a tejszínt és a tésztára halmozom. Megszórom a sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm.

Fotó: iStock.com/Anna_Shepulova

Fotó: iStock.com/Anna_Shepulova

Gombás-fokhagymás quinoa

Én ezt az ételt simán főételként is megeszem, de aki igényli hozzá a húst, egy szelet zöldfűszeres csirkemellet tegyen mellé és kész is.
Hozzávalók:
1 csésze quinoa
1 ek olívaolaj
45 dkg gomba, vékonyra szeletelve
5 gerezd fokhagyma, darált
1/2 tk kakukkfű
só és frissen őrölt bors
2 ek reszelt parmezán
Egy nagy serpenyőben elkészítjük a quinoát 2 csésze vízzel (fontos előtte alaposan átöblíteni!), majd félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben az olajon megpirítjuk a fokhagymát, amint illatozni kezd rádobjuk a gombát és a fűszereket, majd az egészet összesütjük. Amikor kész, hozzákeverjük a quinoát és a parmezánt.

Fotó: iStock.com/laperla_foto

Fotó: iStock.com/laperla_foto

Vadgombás piláf

A piláf nagyon divatos étel lett mostanában, amit valójában eddig is ettünk, csak rizseshúsnak vagy zöldséges rizsnek hívtuk.
Hozzávalók:
2 ek olívaolaj
45 dkg gomba vegyesen
1 közepes vöröshagyma
1 csirkemell
2 gerezd fokhagyma
1 tk kakukkfű
1,5 csésze rizs, lehetőleg vadrizs
3,3 csésze alaplé (vagy víz leveskockával)
2 ek friss petrezselyem
Az olaj felén megpirítom a hagymákat, majd a gombát, kiveszem a serpenyőből egy tálba. Ugyanabban a serpenyőben az olaj másik felével megpirítom az apró kockára vágott csirkemellet, majd ezt is a tálba teszem pihenni. Még mindig abban a serpenyőben picit megpirítom az előzőleg átmosott rizst, végül hozzákeverem a gombát és a hús, felöntöm az alaplével, fűszerezem és lefedve rotyogtatom, amíg fel nem veszi az összes levet. Friss petrezselymet szórok rá vagy keverek bele tálalás előtt.

Fotó: iStock.com/Seagull_l

Fotó: iStock.com/Seagull_l