Egészség

Így használjuk biztonságosan a nyilvános WC-ket

A férfiaknak persze nincs nehéz dolguk, de mi, nők rendszeresen megszenvedünk, ha otthonunkon kívül kell mosdóba mennünk. Vannak persze jobb helyek: a kis irodánkban, ahol tudjuk, hogy naponta jár a takarítónő, a családias edzőteremben – viszont van, ahol elkerülhetetlen, hogy ellenőrizhetetlen tisztaságú WC-t kelljen használnunk.

Legyen szó étteremről, benzinkútról, vagy akár egy utcai közmosdóról, ha menni, kell, hát menni kell! De hogyan tehetjük meg ezt a legbiztonságosabban?

Fotó: Pexels/ Abdul Alifuddin

Fotó: Pexels/Abdul Alifuddin

WC-papír az ülőkére?

Biztosan próbáltuk már azt a verziót, hogy WC-papír-csíkokkal fedtük az ülőkét, és úgy telepedtünk le rá. Azt hisszük, biztonságos megoldás, pedig ennél rosszabb nem létezik! Mert míg az ülőkét úgy tervezték, hogy taszítsa a baktériumokat, addig a papírt éppen úgy, hogy felszedje azokat. A legtöbb baktérium a kezünkön található: de ki szokta a kezével megfogdosni az ülőkét? Senki! A WC-papír-gurigát viszont szinte mindenki!

Hajtsuk fel a műanyag ülőkét?

És használjuk a porcelánkeretet? Ez sem túl jó megoldás: ha férfiak is használják a mosdót, akkor állva pisilés során könnyen piszkos lehet a keret. Ráadásul míg a műanyag ülőke valószínűleg rendszeresen tisztítva van, addig a porcelánkeretet általában kihagyják a procedúrából.

Akkor mégis hogyan?!

A legbiztonságosabb megoldás, ha mindig van nálunk saját papír zsebkendő és kézfertőtlenítő gél, esetleg nedves fertőtlenítő kendő. Saját eszközeinkkel könnyedén letisztíthatjuk a műanyag ülőkét, és így már nyugodtan ráülhetünk! Ha biztonsági felszerelésünk otthon maradt, akkor a legjobb, ha a biztonságos combizomerősítő gyakorlatot, a félguggolást alkalmazzuk. Nemcsak a dolgunkat végezhetjük el, de a napi edzés egy része is le van tudva!