Konyha

Diókisokos, hogy sokáig friss maradjon

Téli édességeink egyik kedvenc alapanyaga a dió. A karácsonyi sütik, például a linzer, a bejgli, a pozsonyi kifli vagy a zserbó elképzelhetetlen e nélkül a csonthéjas nélkül, de beletehetjük a mikuláscsomagba is, vagy díszíthetjük ezzel karácsonyi koszorúnkat. Lehet egészséges ropogtatnivaló a tévé előtt – tudtuk, hogy két marék dióval fedezzük a napi omega-3 szükségletünket?

De hogyan tárolhatjuk egész télen úgy a diónkat, hogy ne avasodjon meg?

A diót általában augusztus és november között szüretelik, ezért érdemes ilyenkor vásárolni, mert nagy esély van rá, hogy elég frissen lettek leszedve, és nem kell rizikóznunk azzal, vajon hogyan tárolták, szállították előttünk a gyümölcsöket. Legjobb, ha héjas diót veszünk – persze ezzel nekünk kell majd szenvednünk, viszont így garantáltan friss marad.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

A dió tárolásának titka az, hogy tartsuk mindig hidegben, ugyanis a benne található értékes zsírsavak a meleg hatására – és meleg neki már a szobahőmérséklet is – elég gyorsan megavasodnak. Ezért diónkat tegyük zacskóba vagy fedeles dobozba, és tegyük be a hűtőbe, ha tudjuk, hogy egy héten belül felhasználjuk, vagy akár bedobhatjuk a mélyhűtőbe is – így hónapokig is eláll. Ha darálni szeretnénk, akkor azt mindenképpen csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük, így megőrzi finom ízét!

A dió minőségét könnyen elárulja illata, így ha boltban vásárolnánk hámozott diót, mindenképpen szaglásszuk meg előtte a szemeket. Ha a klasszikus édeskés, diós illatot érezzük, jól választunk, de az avas, savanyú szagúakat kerüljük messziről!