Egészség

A sokoldalú teafaolaj

Sokat hallani arról, hogy a kókuszolajat hányféle módon tudjuk hasznosítani nemcsak a konyhában, de a fürdőszobában is. Viszont tévedünk, ha azt hisszük, hogy a kókusz olaja az egyetlen, aminek ennyiféle arca van! A teafaolaj hasonlóan sok funkciót betölthet a háztartásunkban, szóval megéri beszerezni egy üvegcsével, és kipróbálni, hol, milyen szolgálatot tehet nekünk ez az illatos kis kencefice.

A teafaolaj kiváló fertőtlenítő, és segíti a regenerációt is. Ausztráliában már évszázadok óta használják a bennszülöttek, de a modern tudomány csak most kezdi felfedezni magának. Azért a turmixunkba ne tegyünk belőle, mert megemészteni nem igazán tudjuk, összegyűjtöttünk pár egyéb felhasználási módot.

Fotó: Unsplash/ Hannah Morgan

Fotó: Unsplash/Hannah Morgan

Egészséges fejbőr

Ha a sok hajmosástól, kemikáliától, vagy a száraz, fűtött levegőtől és az örökös sapkaviseléstől kiszáradt a fejbőrünk, és viszket is, legközelebb tegyünk pár csepp teafaolajat a samponhoz, és úgy masszírozzuk bele a fejbőrünkbe! Táplálja és tisztítja, és a korpa ellen is hatásos. Márpedig az egészséges fejbőr alapja az egészséges hajnak!

Illatos edzőcucc

Valljuk be, aki rendszeresen használja edzőcuccát, biztos találkozott azzal, hogy egy idő után nagyon nehéz kimosni belőle a kellemetlen szagokat. A teafaolaj kiváló frissítő, semlegesíti a mélyre beivódott baktériumokat – csak tegyünk két teáskanállal a legközelebbi sportruhamosásba, és nyoma sem lesz az egyébként kemény munkáról és kitartásról árulkodó szagoknak.

Tiszta fogkefe

A fogkefe szavatossági ideje három hónap alatt lejár, mivel a sörték mélyén található baktériumokat egy idő után lehetetlen kimosni. Azért e három hónap alatt is érdemes néha tisztítani: például úgy, hogy egy pohár vízbe pár csepp teafaolajat cseppentünk, és egy tíz percre beledugjuk a fogkefénk fejét.

Erős körmök

A teafaolaj tökéletes, vegyszermentes körömerősítő. Masszírozzunk bele körmeinkbe és a körülöttük található bőrbe pár cseppet, és várjuk meg, míg beszívja a tápláló olajat!

Pattanások ellensége

A pattanások általában gyulladások, amiket a bőrt kívülről megtámadó baktériumok okoznak. Ahelyett, hogy puszta körmünkkel esnénk neki, és csinálnánk belőle csúnya, piros sebeket, éjszakára kenjük be egy csepp teafaolajjal. Az erős fertőtlenítés csökkenti, és akár el is tünteti az undok aknékat.