Stílus

Gyorsabb, olcsóbb és környezetkímélőbb: a közösségi mosoda új dimenziókat nyithat

A közösségi manapság a legdivatosabb szó: van közösségi tér, közösségi iroda és természetesen már közösségi mosoda is. De mit tud egy ilyen hely? Mire, és főleg kiknek jó? Megyeri Gábor ötletgazdával és ügyvezetővel beszélgettünk, miért is járnak az emberek önkiszolgáló mosodába.

Elmondása szerint külföldön ennek komoly hagyománya van, ott adott esetben a szegényebb rétegek nem engedhetik meg maguknak, hogy drága háztartási gépeket vegyenek, ezért leugranak a sarokra, és amíg zúg a mosógép, leülnek kényelmesen, kávéznak, olvasnak vagy csak pörgetik a telefonjukat. De lehet ismerkedni is. Ott tényleg fillérekbe kerül a mosás, de ha utánaszámolunk, itthon sem drágább feltétlenül, mint az otthoni lötyögtetés, főleg, ha az összes felmerülő költséget beleszámoljuk: a vizet, áramot, mosószert és persze magának az eszköznek az árát is. Arról nem is beszélve, hogy a Bubbles üzleteiben nem 5 kg ruhát moshatunk egyszerre, hanem ennek akár a többszörösét is, így sokkal hatékonyabb, gyorsabb és környezettudatosabb a művelet.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Kik látogatnak ide?

Nagyon vegyes a felhozatal, azt tapasztaljuk, hogy a használók 10 százaléka külföldi, például olyan nálunk tanuló diák, akiknek az albérletében nincs mosógép, és egyre népszerűbb a hazai közönség körében. Jól jöhet a Bubbles olyan esetekben például, ha egy nyaralás után sok ruhát kell kimosni egyszerre, s otthon már nem férünk el a szennyestől, vagy ha nagyobb ruhaneműket, paplant, ágyhuzatot kell mosnunk, amibe az otthoni gép beleszakadna. De hoztak már hozzánk ponyvákat, sátrakat, csónakokat, sőt paintballosok is jöttek. Ilyenkor szoktuk kérni, hogy egyeztessük le előre, mi mehet bele a gépbe és mi nem, mert az esetlegesen rögzített fém alkatrészek kárt tehetnek az eszközökben.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Milyen szabályokat kell betartani a vendégeknek?

Mivel az üzletekben nincs állandó személyzet, ezért a használóknak kell nagyobb felelősséget vállalni, odafigyelni a közvetlen környezetre, rendet és tisztaságot hagyni maguk után, habár rendszeresen, naponta többször jönnek takarítók, akik rendbe teszik az üzleteket. De nem is szokott gondunk lenni ezzel, mindenki felelősségteljesen jár el, nem koszolnak, vagy ha igen összesepernek maguk után, és mindig segítenek egymásnak. Igazi közösséggé kovácsolódnak itt az emberek. Nem tesznek kárt a berendezésben vagy a mosógépekben, szárítókban és az esetlegesen ottfelejtett ruhák is ritkán tűnnek el. De természetesen be van kamerázva az összes mosodánk.

Ha nincs itt személyzet, mit történik azzal, aki nem igazodik ki a gépek között?

Mindent kiírtunk egyértelműen, magyarul és angolul is, de persze előfordul, hogy valaki megakad. Ilyen esetekre van segélyhívónk, illetve Bubbles-vonalunk, mely a nap 24 órájában üzemel, csakúgy, mint az összes egységünk.

Fontos még rögzíteni, hogy kifejezetten jó minőségű ipari mosógépeket helyeztünk el minden üzlethelyiségünkbe, mosószert és öblítőt sem kell hozni magunkkal, csak a szennyest, mivel automatikusan adagolnak a gépek környezetkímélő mosó- és fertőtlenítőszereket. Az ipari technológiának köszönhetően lerövidül a mosás és szárítás időtartama. A design is egységes az összes üzletünkben, erre is nagyon odafigyeltünk, szerettünk volna kellemes környezetet biztosítani az ott-tartózkodás alatt.