Konyha

Így kell halat sütni és olyan lesz, mint az éttermi fogás

Sokan azért nem sütnek-főznek gyakran halat, mert nem tudják, hogyan kell elkészíteni. Pedig a halnál egyszerűbb étel talán csak a mellé összevágott zöldsaláta lehet, szóval egyen mindenki halat!

Valahogy nem vagyunk egy halas nemzet, ami egyrészről érthető is, de azért vannak olyan magyar halaink, amiket érdemes lenne hetente többször fogyasztani.

Azt már mindenki tudja, hogy a balatoni hekk nem igazán a magyar tengerben növekedett (legalábbis reméljük, mindenki tudja), de azt például már kevésbé, milyen kiváló pisztrángtelepek vannak Magyarországon. Pedig példának okáért a lillafüredi pisztrángtelep már-már külföldön híresebb, mint itthon. Az egészben sült pisztrángnál talán csak a füstölt változat a finomabb, amit egy vékony szelet barna kenyérrel, nagyon kevés majonézzel és tormával, valamint vékonyra szeletelt uborkával és retekkel tálalva mindenkinek melegen ajánlunk. (Máris itt a jó indok ellátogatni Visegrádra, Lillafüredre vagy Tapolcára, itt vannak a híres pisztrángtelepek.)

Fotó: iStock.com/malyugin

Fotó: iStock.com/malyugin

Aki így süti a halat, biztosan sikerrel jár:

– Nem igaz, hogy nem szabad besózni a halat sütés előtt! Nyugodtan dörzsöljük be sóval, borssal a bőrét, ha be van irdalva, akkor is. Kiszáradni akkor fog, ha túlsütjük, vagy nem megfelelő körülmények között sütjük – pl. lecsöpög a leve a grillrácson.
– A túl vékony filék könnyen szétesnek, ilyenkor jobb legalább az egyik oldalán rajta hagyni a bőrt, hogy legyen, ami összetartja. A bőr megtartja a halhúsban a nedvességet is, ami szintén gátolja annak kiszáradását, ezért mindenképpen érdemes a húson hagyni.
– A halhús könnyen átveszi a fűszerek aromáját, ezért akkor is finom lesz az étel, ha csak a hal gyomrába teszünk egész szál zöldfűszereket. A legkedveltebb kombináció a kakukkfű-petrezselyem-fokhagyma trió.
– A sütőpapírból készült kis tasakokban gyorsabban megpárolódik a hal, nem veszít annyit a nedvességtartalmából és a fűszerek meg úgy általában a hal (főleg a filé) szépen egyben maradnak, nem esik szét. Arra kell csak ügyelni, hogy ne lassan fővő, fás zöldségekkel párosítsuk a halhúst, hanem 10–15 perc alatt elkészülő zöldségekkel (vagy picit pároljuk előre a megtisztított zöldséget).
– Az egészben sült halat, amikor kész, ne kezdjük el rögtön szétcincálni – a hasánál kettényitva egyben kivehető a gerinc a szálkák többségével együtt.

Fotó: iStock.com/AlexRaths

Fotó: iStock.com/AlexRaths

– Sokan kedvelik a citromlével ízesített halat, arra viszont érdemes figyelni, hogy ha sütés előtt adjuk hozzá a húshoz, akkor a plusz nedvesség párolni fogja a halhúst, nekünk pedig nem feltétlenül ez a célunk. Ahol félő, hogy a túlpárolástól-túlfőzéstől szétesik a hús, ott inkább tálaláskor adjunk pár csepp citromlevet vagy egy gerezd citromot az étel mellé.
– A halaknál az egyik legjobb ízesítés a fokhagymás só: az apróra vágott fokhagymát összekeverjük sóval és néhány napra hűtőben, vagy egy-két hétre mélyhűtőbe tesszük. Utána átdaráljuk az egészet, majd ezzel ízesítjük a halszeleteket – a többit pedig visszatesszük későbbi felhasználásra. Más nem is kell hozzá, nagyon finom!
– A serpenyőbe mindig a bőrös oldalára fektetjük a halszeleteket és addig nyomjuk a szeletet az ujjunkkal a serpenyőhöz, amíg a felkunkorodó bőre ki nem simul: így szép egyenes grillezett halat kapunk.
– A bőrös oldalt mindig sokkal tovább sütjük: kétszer annyi ideig, mint a bőr nélküli oldalát.
– A pontyhúsban zavaró Y-szálkákat 3–5 mm-es irdalással lehet „kiiktatni”, utána a halfilé bármilyen ételhez felhasználható. Arra kell csak ügyelni, hogy az irdalást a bőrig végezzük, de a bőrt ne vágjuk át.