Egészség

Védelmező és gyógyító természet

A különböző növények gyógyító hatását felhasználni régen boszorkányság volt, mára általánossá vált. A nyugtató teák és immunerősítő főzetek télen is nagy segítségünkre lehetnek. Érdemes szakértő segítségét kérni, amikor a gyógynövények között válogatunk, nehogy melléfogjunk velük…

Az emberek egy része (nem tudni, milyen arányban) nem szeret gyógyszert szedni. Inkább a természetes gyógymód hívei. Olyan módszereket keresnek, amelyek úgy gyógyítanak, hogy nem visznek be a szervezetükbe különböző kemikáliákat és mesterséges vegyületeket meg tablettákat, inkább bíznak a természet gyógyító erejében.

Évszázadokkal ezelőtt boszorkányságnak tartották, ha valaki az erdőben, mezőben szedett növényekből főzött italokat vagy készített porokat, amelyeket aztán különböző nyavalyával viaskodó embereknek adott, s azok meggyógyultak tőle. Ezek az emberek, jórészt nők nagyon jól tudták, hogy mit keressenek az őket körülvevő természetben, hogy mely növények melyik része és milyen mennyiségben vagy formában mérgező, és hogyan érdemes elfogyasztani azt úgy, hogy segítsen, hogy használjon, hogy gyógyítson.

Fotó: Stocksnap.io/Clem Onojeghuo

Fotó: Stocksnap.io/Clem Onojeghuo

Manapság már nincs ebben semmi boszrkányság, laboratóriumi körülmények között készülnek a különböző teák, kapszulák és gyógyhatású készítmények, az ajánlott adagolás pedig fel van tüntetve a csomagoláson. Vagyis, ha valaki gyógynövényekkel szeretne egészséges maradni vagy éppen gyógyulni, annak lényegesen könnyebb dolga van, mint annak idején azoknak, akik az éj leple alatt, titokban keresték fel a „boszorkányokat”, hogy segítsenek a különböző testi vagy lelki bajaikon.

Merthogy a lelket is gyógyítják ezek a főzetek. Vagy legalábbis az elmét és az idegrendszert. De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, nézzünk néhány gyógynövényt, amelyek a hasznunkra válhatnak a hűvösebb, őszi és téli hónapokban.

Citrusok és csipkebogyó

Az egyik legfontosabb vitamin a hideg, csapadékos időben a C-vitamin, hiányában többek között vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, fogékonyság a fertőzésekkel szemben és gyulladások kialakulása jelentkezhet. Természetes C-vitamin-források például a citrusfélék gyümölcsei, mint a citrom, a narancs vagy a grapefruit, esetleg együnk kivit, de zöldégekben is megtalálható, mint a paradicsom vagy a paprika. Magas C-vitamin-tartalmú a csipkebogyó piros termése, ezért is hasznos, ha megfázás esetén például csipkebogyóteát iszunk.

Fotó: Stocksnap.io/Tom Ezzatkhah

Fotó: Stocksnap.io/Tom Ezzatkhah

Orbáncfű

A középkorban ördögűzésre is használták, de nekünk elég télen a hangulatjavító hatása. Merthogy az enyhe depresszió kezelésére a növény kivonata bizonyítottan hatásos – olvasható a Wikipédián. Olajos kivonatát nehezen gyógyuló égési sebekre, gyomor- és nyombélfekély kezelésére használják. Teája védi a nyálkahártyát, keverékekben máj- és epebántalmakra használják. Megfelelően adagolva belsőleg, főleg gyógyteaként alkalmazva gyógyítja még többek között a sebeket, a visszérgyulladást, az aranyeret, a depressziót, a szorongást, a gyomorfekélyt, a vese- és epebántalmakat, immunerősítő és vírusölő hatása is van.

Borsmenta

A hatóanyagot a borsmenta virágzás előtt gyűjtött, szárított lomblevelei szolgáltatják. Az úgynevezett „levéldrog” mentolos szagú, íze először égető, majd hűsítő. Magyarországon ismert, elterjedt mint teanövény. Használata igen egészséges, mert emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz. Hatása szerint görcsoldó, nyugtató, összehúzó. Teáját is főleg görcsoldásra, felfúvódásoknál alkalmazzák, egyéb drogokkal együtt nyugtatóként is. Migrénes rohamoknál görcsoldó. Az illóolajat inhalációs célokra is használják orrnyálkahártya-gyulladásnál, légcsőhurutnál, ezenkívül reumatikus betegségek kezelésekor használt krémek alkotórésze.

Azt viszont ne felejtsük el, hogy mint annyi minden esetében, itt is érdemes szakember segítségét kérni. Bármilyen okból is szeretnénk gyógynövényből készített teát vagy más készítményt fogyasztani, kérdezzünk meg egy szakembert róla, nehogy melléfogjunk, vagy ártsunk a szervezetünknek.

A témával Gyógyító természet címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása, 17:10-től. Vendégeink lesznek Szőke András, Kautzky Armand, Szabó György, és természetesen meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.

A pénteki adást pedig itt nézheti vissza.