Stílus

Bepillantottunk a jövő nyárba

Ugyan még csak ezekben a hetekben kerülnek elő az igazán meleg tollkabátok, és még vár ránk idén A Nagy Karácsonyi Őrület, a divattervezőknek már a következő szezonon jár az agyuk – mit jár, már meg is alkották 2017-es tavaszi–nyári kollekcióikat, mi pedig boldogan ragadtuk ki magunkat a tér-idő kontinuumból, hogy megnézzük bemutatójukat.

Ezen a hétvégen kerül megrendezésre ugyanis a Marie Claire Fashion Days rendezvénye, immáron 8. alkalommal, a Várkert Bazárban. Részt vettünk a pénteki szakmai napon, ahol nyolc magyar tervező mutatta be, mit álmodott ránk a következő napsütéses szezonra. Túlzottan mesterkélt szakmai szöveg helyett igyekeztünk inkább a hangulatot és az érzéseket megfogni beszámolónkban, illetve a fotók segítségével is az atmoszférát szeretnénk közvetíteni – mélyreható elemzés vagy ítélkezés nélkül.

Fotó: Szakály Fruzsina

Természetesen az alkalomhoz illően érkeztünk a bemutatóra! – Fotó: Szakály Fruzsina

Romokból műemlék

A Várkert Bazár az egyik kedvenc budapesti helyszínem. Öt évig mentem el előtte az egyetemre menet, és búsultam a méltatlan sorsú, még romjaiban is gyönyörű épület láttán. Aztán örömmel néztem végig a felújítást, majd azt, hogy újra régi pompájában ragyog – és töredelmesen bevallom, azóta sem jártam benne. Épp itt volt az ideje: gyönyörű, impozáns, bevonja a régmúlt korok (és a reflektorok) sápadt fénye. Tökéletes helyszín egy divatbemutatónak.

 

Tavasztól nyárig

A szakmai nap programja nagy odafigyeléssel volt összeállítva, a bemutatók között akadt mindenféle fajta. Az egyes kollekciókat egy-egy magyar művész nyitotta meg, többek közt Hámori Gabriella, Apáti Bence, Epres Panni. Szuper ötlet volt!

Hámori Gabriella, színésznő – Fotó: Szakály Fruzsina

Hámori Gabriella színésznő – Fotó: Szakály Fruzsina

A NUDE by NUBU nyitotta a sort egy igazi városi, vagány, már-már uniszex darabokat felvonultató kollekcióval, utána következett az Elysian, ami épp a NUBU ellentéte volt: maximálisan nőies és kifinomult – és egy kicsit dekadens. Nem csoda: Baudelaire Les Fleurs du Mal (A romlás virágai) című kötete ihlette. A bemutatót Popova Aleszja balettművész nyitotta meg, nem is végiglépkedett, hanem végigtáncolt a kifutón! Abszolút lenyűgöző volt. (Nem tudom, hogy a 2010-es Fekete hattyú óta a balett még mindig vagy már megint divatban van, de felőlem maradhat, ameddig csak akar.)

Fotó: Szakály Fruzsina

Popova Aleszja bemutatója lenyűgöző volt – Fotó: Szakály Fruzsina

Sandor Lakatos kollekciója szinte hipnotizált a monokróm, geometrikus mintákkal és az alatta szóló pörgős, elektronikus zenével. A The Four izgalmas narancsaival és kékjeivel, trükkös megoldásaival, rojtokkal, dzsungelmintákkal igazi életteli színfolt volt, na és persze az egyik magas sarkúját lekapó, majd fél-mezítláb végiglépdelő modell lazasága is megmaradt emlékeimben! Tomcsanyi kollekcióját elvileg a május 1-jei felvonulások és iskolai egyenruhák ihlették – bár én még nem éltem abban a korban, ezeket az iskolaköpenyeket szívesen hordtam volna. Igazi tavaszi, színes, virágos, ballonkabátos – máris érzem a melegedő levegőben az eső illatát… A sort a Zigi zárta, ám itt a langyos május helyett már a kőkemény júliusi kánikula fogadott minket, és az elsőként vonuló Balsai Móni csak tovább forralta a hangulatot… Nyári ruhák, színes napszemüvegek, fürdőnadrágok… Nem lehetne valahogyan átugrani a következő hat hónapot?!

Belassítva minden szebb

Számomra ez volt a rendezvény fénypontja. A kifutó hátterében óriási kivetítőn az éppen vonuló modell volt látható lassított felvételben, fekete-fehérben. Lassítva az anyagok minden libbenése, fodrozódása, minden lépés hangsúlyossá válik. A pillantások, ritmusok így szinte beleégnek a memóriába. Ez a megoldás tette számomra teljessé és emlékezetessé a bemutatókat.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Változatlan testkép

Bár a csapból is az folyik, hogy legyünk fittek és sportoljunk rendszeresen, és egyre elterjedtebb a nézet, miszerint az igazán szép nő inkább feszes és izmos, semmint sovány, addig ez az új trend a kifutón még nem igazán érezteti hatását. A modellek ugyanolyan vékonyak és izomtalanok, mint a kétezres évek elején. Bár a bővebb felsők, egyenes szárú nadrágok és kabátok így is jól állnak rajtuk, addig a nőiesebb, szűkebb darabok, a kombinészerű ruhák, csipkés bodyk nem mutatnak rajtuk sehogy. A férfiaknál azért elvárás volt a kockás has, de izgalmas lett volna pár teltebb lányt is vonulni látni ezekben a gyönyörű darabokban.

Férfiak, stílusra fel!

Külön öröm volt, hogy a legtöbb tervező gondolt a férfiakra is. Uraim, tessék inspirálódni ezekből a szettekből: a stílus és praktikum nem zárja ki egymást! Nyissatok a divatra, és kérlek, támogassátok a hazai tervezőket, ha tehetitek, mert gondolnak rátok is. Remélem, ez kezdete egy új mozgalomnak, aminek hatására öt, tíz év múlva önazonos, stílusos férfiak fogják róni az ország utcáit.