Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egészség

Csoki, konyak és halolaj: mindent kipróbáltunk

Érzelmileg és fizikálisan is kimerítő a menstruáció, de mindenki próbálkozik, hogy valahogyan könnyebben átvészelje ezt az időszakot.

Tudjuk jól, hogy vannak olyan szerencsések, akiknek meg sem kottyan az a pár nap. És mi, a többség irigykedve figyeljük őket, hiszen nem értjük, hogy míg mi abban a pár napban a létezésért küzdünk, ők hogyan tudják mosolyogva megélni a menstruációt. Mindenkinek vannak bevált trükkjei és praktikái, hogyan lehet könnyebben megbirkózni a nehéz napokkal. Persze minden ember más és más, de ha az alábbi pár dolog közül akár csak egyetlen is beválik bárkinek, akkor már megérte.

Fotó: iStock.com/Central IT Alliance

Fotó: iStock.com/Central IT Alliance

Millió tipp, persze mind hasztalan?

Amikor a nővé válás fájdalmas mivoltát is megtapasztaltam, rögtön anyukámhoz fordultam, hogy segítsen a bajban. Kíváncsi voltam, hogy mit ajánl, milyen tapasztalatai vannak, és megváltóként tekintettem rá, hátha tud valami olyat mondani, ami segít megszabadulni a fájdalomtól. Sok mindent kipróbáltam. Az egyik barátnőm a citromlét ajánlotta, a másik a fűszeres ételeket. Idővel elkezdtem az interneten is kutakodni, hiszen ha semmi sem válik be, akkor ott hátha találok olyan módszert, amit még nem próbáltam. Így találkoztam az AVIVA módszerrel is. Ez tulajdonképpen egyfajta mozgásforma, melyben olyan gyakorlatok találhatóak, melyek segítenek megszüntetni a menstruációs görcsöket. A világszerte népszerű módszert egy magyar nőnek köszönhetjük. Aviva Gabriella Steiner Izraelben élő balerinaként és fizikoterapeutaként, sokéves kutatómunka után fejlesztette ki az AVIVA tornát. Ez egy olyan gyakorlatsor, ami tulajdonképpen egyszerű mozdulatokból áll, melyek főként az alhasra koncentrálnak. Nemcsak a fájdalmak megszűnését segíti elő, de rendszeressé teheti a ciklusunkat is. A jelentkező panaszokat más jellegű intimtornával is enyhíthetjük, és úgy általában minden torna segít abban, hogy enyhüljenek a görcsök és a fájdalmak – csak elkezdeni nehéz, utána sokkal jobb lesz!

A meleg egy általánosan elfogadott enyhítő körülmény. Lehet, hogy egy gyors zuhany a mindennapi rutinunk, de a nehezebb napok idején nyugodtan engedjünk meg magunknak egy-egy meleg (nem forró) fürdőt. Az egyik legnagyobb probléma, hogy amikor menstruálunk, az alapvetően egy felfokozott lelkiállapotot is jelent, és ha nem vagyunk képesek relaxálni és egy rövid időre elengedni minden más gondot, akkor sokkal nehezebb megbirkózni a jelentkező tünetekkel.

Enni vagy nem enni? Nem kérdés, mindent!!

Bár nem minden nő esetében, de a menstruációt megelőző pár nap és maga a menzesz első pár napja arról szól, hogy mérhetetlen falánkságot éreznek magukban. Mindenféle ételt azonnal elfogyasztanának, mert egyszerűen ezt kívánja a szervezetük. Csoki, csipsz, savanyúság, néha ezek együtt… Ilyenkor próbálhatunk okoskodni, hogy egészséges nasikat is beiktatunk, de nehéz, amikor a szervezet diktál. Azt kevesen tudják viszont, hogy a kellemetlen tüneteket az étkezésünkkel is befolyásolhatjuk. Ez nem azt jelenti, hogy minden finomságnak búcsút kell intenünk. A Healthline magazinban dr. George Krucik részletezte, milyen fontos, hogy a menstruáció idején és az azt megelőző pár napban könnyű és tápláló ételeket fogyasszunk. Fontos a B6-, a B1- és az E-vitamin bevitele a szervezetbe, ezenkívül szükségünk van omega-3 zsírsavra, kalciumra és magnéziumra. A legegyszerűbb, ha ezeket az állandó étrendünkbe beépítjük, így tartósan csökkenthetőek a tünetek. Az ajánlott tápanyagok mellett természetesen tiltólistás dolgok is vannak. Dr. Krucik azt javasolja, hogy a cukor, a koffein, az alkohol és a só fogyasztását csökkentsük minimálisra, legalább a nehéz napokon, hiszen ezzel is a saját helyzetünket könnyíthetjük.

Konyak, hiszti, csokoládé

Az a helyzet, hogy a Ridikül lányait is érinti a kérdés. Akad közöttünk néhány szerencsés, aki nem is érti, miről van szó, amikor fájdalomról, görcsökről és szenvedésről beszélünk. Irigyek is vagyunk rájuk! „Azon szerencsés lányok közé tartozom, akiknek nem szokott fájni, görcsölni a hasa menstruáció előtt, alatt vagy után – mondja az egyik hírszerkesztő lány. – Egyetlen tünetem van, előtte egy héttel elkezdek indokolatlanul sokat enni: elképesztően kívánós vagyok két-három napig, főleg az édesre, aztán a sósra, aztán megint az édesre.” Ezzel szemben egyik újságírónk már a kevésbé szerencsések közé tartozik, de igyekszik enyhíteni a problémás időszakot, ahogy tudja. „Mivel PMS-ben szenvedek, már a nagy nap előtt egy héttel két pofára tömöm a kalciumot, magnéziumot, cinket, halolajat, és az összes létező cuccot, amire valaha is ráfogták, hogy csökkentheti a tüneteket. Aznapra szabadságolom magam, öt tábla csokival és egy könyvvel bekuckózok a paplan alá, és maximum panaszkodni jövök ki, vagy romantikus filmet nézni – de csak olyat, amiben a nők bosszút állnak. Ha kell, fájdalomcsillapítóból mindig van készleten, és ha be is veszem, akkor se megyek az égvilágon sehová – ha kéne, akkor se. A meleg jót tesz, melegítőpárnával vacakolok, végső esetben a gázról leemelt forró teáskannát szorítom a hasamhoz. Három alapvető fegyverem van, ami minden ciklusban megjelenik: csoki, panaszkodás és artikulálatlan üvöltés a fürdőszobában. Ezektől valahogy jobb.

Fotó: iStock.com/Visivasnc

Fotó: iStock.com/Visivasnc

A szélsőségek nálunk is megtalálhatóak, de a kedvencünk mégis egy másik történet: „Régebben nagyon sokat görcsöltem az első két napban. Ilyenkor egy dolog vált be, a konyak. Amit amúgy utálok, de segített. Ez persze vicces szituációkat is eredményezett: régen sokat utaztam, akkoriban a fél életemet vonaton, buszon töltöttem, s ráfanyalodtam a restikre, amik elég fura helyek, de legalább fillérekbe kerül az alkohol. De persze ittam fél deci konyakot négyezerért is… Mindegy volt, menni nem tudtam a fájdalomtól. 20 évesen még 16-nak néztem ki, és rendszeresen személyit kértek tőlem ilyenkor. Az ott fogyasztó vendégek meg persze nem hittek a szemüknek, és méltatlankodtak, hogy egy ‘gyerek’ délben konyakozik a restiben. Nem kötöttem az orrukra az okát, csak annyit mondtam, hogy ez most nekem kell. Még most is ott állnak a kisfröccsük fölött értetlenkedve…”

Kedvenc történetünk ellenére azonban azt javasoljuk, hogy ez a megoldás legyen az utolsó, amit kipróbáltok, mert szinte biztos, hogy megtaláljátok azt a módszert, ami számotokra testreszabott és hatékony.