Egészség

Petefészekcisztám van! Pánikoljak?

Mi az a petefészekciszta? A petefészekrák előszobája? Vagy ugyanaz, mint a PCOS, azaz a policisztásovárium-szindróma? De a legfontosabb: most akkor frászt kapjak, ha cisztát találtak a petefészkemben?!

„A ciszta tulajdonképpen egy folyadékkal teli, újonnan kialakult tömlő, ami megjelenhet nagyjából bárhol: a tüdőben, pajzsmirigyben és a petefészekben is – magyarázza dr. László Dániel szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos. – A ciszták nagyon gyakoriak: ha a nőket rendszeresen nézegetnénk ultrahanggal, valószínűleg mindenkiben találnánk egyet-kettőt élete során. De a ciszták általában jönnek és mennek anélkül, hogy nagyobb problémát okoznának.”

Fotó: iStock.com/DeanDrobot

Fotó: iStock.com/DeanDrobot

Először még az sem biztos, hogy ami cisztának tűnik a petefészekben, az valóban az. Könnyen lehet, hogy funkcionális cisztát találtak bennünk, ami tulajdonképpen a megtermékenyítetlen ivarsejt, ami nem távozott a menstruáció során – ezek az esetek 99%-ában maguktól rendeződnek. Előfordulhat, hogy csokoládécisztánk van, más néven endometriózisunk, ami azt jelenti, hogy méhnyálkahártya-szigetek alakulnak ki a méhen kívül, például a petefészekben. Legritkább esetben valódi ciszta a talált ciszta – és a petefészek esetében még ezek is 90%-ban jóindulatúak.

Vágni vagy nem vágni?

De mit tegyünk, ha valódi cisztát találtak bennünk? Dr. László Dániel szerint ha nem okoz panaszt a nő számára, akkor először semmit. „Ezek általában véletlenül derülnek ki, egy ultrahang vagy tapintásos vizsgálat során – sokszor ezért találnak cisztát terhesség során, mert ilyenkor rendszeresek ezek a vizsgálatok. Ha nem jár panasszal, és az ultrahang és laborvizsgálatok alapján nem merül fel a rosszindulatú betegség gyanúja, akkor nem kell semmit sem tenni, legtöbbször magától felszívódik. Három hónap után érdemes ismét ellenőrizni, történt-e valami: ha növekszik, eltérést mutat, akkor van szükség kezelésre – folytatja a szakértő. – A kezelés minden esetben műtétet jelent, de ha csak nincsen rosszindulatú betegség gyanúja, vagy nem nagyon nagy, akkor még vágni sem kell: laparoszkópiával, azaz hastükrözéssel is tudjuk operálni.”

Ugye nem vagyok rákos?

A petefészekrák szerencsére nagyon ritka betegség, viszont sajnos nem lehet szűrni. Általában idősebb nők körében, a fogamzóképes kor után nő meg a kockázata. Szűrővizsgálat hiányában időnként nem lehet a látott cisztáról az ultrahang kép alapján egyértelműen megmondani, hogy rosszindulatú-e, ilyenkor a vér petegészektumor markereinek emelkedése szolgáltathat információt erről. De mivel ez más betegség esetén is emelkedhet, még egy pozitív lelet sem jelent feltétlenül daganatot – aminél egyébként sokszor kiterjesztett műtétre van szükség, és az egész petefészket kiveszik.

Petefészekciszta és PCOS

Egyre több nőt diagnosztizálnak PCOS betegséggel, ami a policisztásovárium-szindróma rövidítése. Meglepő, ám semmi köze a petefészekcisztához, a név félrevezető: „Valójában nem valódi ciszták vannak ilyenkor a petefészekben, hanem fejlődésben megállt tüszők. A betegség maga pedig egy komplex anyagcserezavar, és csak mellékesen érinti a petefészket is” – magyarázza dr. László Dániel.

Fotó: iStock.com/Visivasnc

Fotó: iStock.com/Visivasnc

Ciszta és psziché

Vannak, akik szerint a női nemi szervek zavarait valamiféle nőiességgel, termékenységgel kapcsolatos lelki probléma okozza. Erről is megkérdeztük szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakértőnket, aki hangsúlyozta, hogy erre nincsen semmiféle tudományos bizonyíték. „Vannak nők, akiknek gyakrabban van cisztájuk, és vannak, akiknek ritkábban. Ennek okát nem tudjuk, de nincsen rá semmiféle tudományos bizonyíték, hogy ennek bármiféle pszichológiai háttere lenne – hangsúlyozta dr. László Dániel. – A funkcionális ciszták megelőzésére jó módszer, ha a petefészket kivonjuk a forgalomból, azaz például fogamzásgátlót szedünk. A már létező cisztákat nem mulasztja el, tehát kezelésre ez nem jó módszer, de a megelőzésről ezzel gondoskodhatunk, ha a nőnek problémát okoznak a gyakori ciszták.”

Összefoglalva, a petefészekciszta egyáltalán nem olyan súlyos kór, ahogy az elsőre hangzik. Végezzük el rendszeresen a szükséges szűrővizsgálatokat – különösen terhesség alatt –, és ha cisztát találnak bennünk, tartsuk be az orvosi utasításokat. Ellenőriztessük ezután rendszeresen, de emlékezzünk rá, hogy 99%, hogy magától, minden komplikáció nélkül meg fog oldódni a helyzet!