×

Konyha

A smoothie árnyoldalai

A smoothie-k manapság már sokkal divatosabbak, mint a turmixok, részben azért, mert egyre többen kényszerülünk arra, hogy nemet mondjunk a tejtermékekre, másrészt viszont kezdünk ráébredni, mennyire fontos a tudatos táplálkozás, pláne reggel.

Kevés egészségesebb reggelit találhatunk a zöldség- vagy gyümölcskeverékeknél, és habár nagyon egyszerű elkészíteni őket, számos hibát elkövethetünk, melyeket érdemes elkerülni.

Keverjük!

Habár a smoothie híresen gyors reggeli, mégis megfelelő gondossággal kell elkészíteni. Ez csupán annyit jelent, hogy ne kapcsoljuk le a turmixgépet 10 másodperc után, hanem adjunk neki elég időt, hogy megfelelően összekeverhesse az alapanyagokat. Nem a legkellemesebb érzés, amikor darabos az ital.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Nem elég tartalmas

Egy smoothie sosem gyümölcslé állagú, annál mindig tartalmasabb, masszívabb. Mindig tegyünk bele magas rosttartalmú gyümölcsöt, zöldséget is, barackot vagy banánt. Ezek híján viszont tökéletes a chiamag, a zabpehely, a kókuszolaj vagy éppen tofu.

Édesítés

A reggeli smoothie-hoz sose adjunk cukrot vagy mézet, ha nem elég édes, inkább banánnal, édes bogyóval, vaníliával, datolyával ízesítsük.

Passzoljanak?

Figyeljünk oda, hogy valamiféleképpen passzoljanak egymással a hozzávalók: nagyon markáns ízű zöldségekből, gyümölcsökből kettőnél többet ne használjunk. Semleges ízűekből mehet bele bármi: uborka, avokádó, banán.

Frissen

A smoothie-t mindig frissen fogyasszuk, ez sajnos nem az, amit előző este elkészíthetünk. Ha állni hagyjuk, akkor széteshetnek az összetevők, be is barnulhat, s ahhoz már senkinek nem lesz igazán gusztusa.