Konyha

Most kell gránátalmát, pomelót és datolyaszilvát venni

Szinte minden zöldségesnél és diszkontáruház zöldségespultjában megtalálhatóak, az áruk pedig már-már a hazai gyümölcsökével vetekszik, sokan azonban még mindig nem tudják, hogyan kell pucolni és fogyasztani a gránátalmát, a pomelót és a datolyaszilvát.

Az érzéki gránátalmáért drágább helyeken akár 3-400 forintot is elkérnek, de akciósan 125-150 forintért kapható a diszkontláncoknál. Vele kapcsolatban azonban gyakran kiderül, hogy bár sokaknak ízlik és szívesen fogyasztják, képesek akár fél órát is elszöszmötölni a felbontásával, mert nem tudják, hogyan is kell azt valójában. Hasonló a helyzet a pomelóval és a datolyaszilvával, melyek mára szintén mindennapos szereplői a zöldségesstandoknak. A pomelónak egyébként akár 5-600 forint is lehet darabja, mely akciósan 3-400 forint között mozog, a datolyaszilvát pedig akár 70 forintért is vehetjük darabját jobb napokon. Utóbbiból mondjuk nem érdemes nagyobb mennyiséget betárazni, mert az érettebb darabok könnyen megromlanak – a pomelónál és a gránátalmánál ez a veszély kevésbé áll fenn.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Hogyan pucoljuk gyorsan és praktikusan?

A gránátalmának sokan úgy esnek neki, mint a narancsnak – tévesen. Egyszerűen keresztben kettévágjuk, egy tálkába a levét kissé kinyomkodjuk és a magokat fellazítjuk. Majd a héjat, mint egy sapkát kifordítjuk és a tálba söpörjük róla a magokat. Az esetleg belehulló szivacsos héjdarabkákat eltávolítjuk.
A pomeló őrülten vastag héjánál már csak a gerezdek körüli héj zavaróbb, ami nem ehető. A vastag héj eltávolítása után vegyük legalább négy cikkelyre a gyümölcsöt, és a gerezdek belső oldalát egy éles késsel vékonyan vágjuk le. Ezzel tulajdonképpen minden gerezdet felnyitunk, ami után egyszerűen kibújnak az édes gyümölcsgerezdek a bőrükből és nem kell a hámozással pepecselni.
A datolyaszilvától sokan csak azért idegenkednek, mert még nem ismerik. Sem hámozni, sem magozni nem kell, annyit érdemes csak tudni róla, hogy minél sötétebb és puhább, de még ép gyümölcsöt keressünk. Aminek az oldala túlérett szilvához hasonlóan kásás, azt inkább tegyük vissza.
A gránátalma otthon akár egy-két hétig is elvan a gyümölcsös tálban, közepesen utóérő, ezért az avokádóhoz hasonlóan a közepesen érett darabokat nyugodtan megvehetjük későbbi fogyasztás céljából.