Egészség

Együnk bátran szénhidrátot!

Teljes szénhidrátfóbiában éltünk az utóbbi pár évben. Míg a fehérjéért odavagyunk, a jó zsírokkal is kezdünk megbarátkozni, addig a szénhidrát teljes száműzetésben él a fejünkben, ha az egészséges étkezésre gondolunk. Azért időről időre elcsábulunk egy péksütire, szelet pizzára – de most megmutatjuk, miért, hogyan és milyen szénhidrátot fogyasszunk egészségünk érdekében!

Az igazság az, hogy egy mérsékelten aktív nő napi táplálkozásának 45%-át teheti ki a szénhidrát – ha napi 1600 kalóriával számolunk, annak majdnem a fele érkezhet ebből! Azonban sokszor ott csúszunk el, hogy magas cukortartalmú, mesterséges ételeket fogyasztunk, és így egy pillanat alatt letudjuk a napi ajánlott mennyiséget – ahelyett, hogy megfelelően elosztva, megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot ennénk.

Fotó: Pexels/ Igor Ovsyannikov

Fotó: Pexels/ Igor Ovsyannikov

A szénhidrát már csak azért is fontos, mert agyunk számára ez az egyetlen energiaforrás, mivel a zsírokból és fehérjékből csak izmaink tudnak erőt meríteni. Márpedig különösen akkor, ha szellemi munkát végzünk, bizony elég sokat járatjuk a fogaskerekeket, ez pedig energiát igényel. Szénhidrát nélkül gondolkodásunk lelassul, fáradtak leszünk, és hajlamosabbak a depresszióra, szorongásra is. Jó megoldás lehet egy kocka csoki, ha már nagyon a végét járjuk, de sokkal jobb, ha a nap során elosztva, minden étkezésbe beiktatva fogyasztunk lassan felszívódó szénhidrátokat. Ezek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, köles, bulgur, quinoa, barna rizs és társaik – ezek kiválóak reggeli kásának, ebédre köretnek is. Fogyaszthatunk hüvelyeseket is, lencsét, csicseriborsót – a szénhidrát mellett ezeknek magas a fehérjetartalma is. Természetesen a gyümölcsökben található fruktóz is szénhidrát – ezzel azonban bánjunk óvatosan!

A fehér lisztből és fehér cukorból készült ételeket kerüljük: ezek nagyon gyorsan emelik meg vércukrunkat, így lehet, hogy rövid időre felpörgetnek, viszont utána éhség és fáradtság törhet ránk. Emellett a feldolgozott ételek, pizzák, hamburgerek és péksütemények is tiltólistásak. Ha édesre vágyunk, készítsük el a süteményt saját magunk, természetes édesítőszert és teljes kiőrlésű, rostban gazdag lisztet használva!