Csillagok

A várakozás időszaka: advent – mit üzen a négy gyertya?

Közeledik a karácsony, mondhatni, már a kertek alatt jár. Lassan elárasztja az üzleteket a dekorációk sokasága, az emberek ajándékok után szaladgálnak, hiszen erről szól az ünnepet megelőző időszak. Vagy mégsem?

A budapesti vagy épp a bécsi karácsonyi vásárok rendkívül népszerűek. Olyan adventi forgatagok ezek, ahol száll a forralt bor illata, minden diétázó elcsábul egy kenyérlángosra, és az emberek a karácsonyi ajándékokat is megtalálhatják itt. Adventi vásár. Rengeteg ember használja ezt a kifejezést, és maga az advent és az ehhez tartozó koszorú is népszerű – de menyire vagyunk tisztában a szó mögötti tartalommal? Mit üzen nekünk advent?

Fotó: iStock.com/FamVeld

Fotó: iStock.com/FamVeld

A keresztény kultúrkör alapja

Az advent a karácsonyt megelőző negyedik vasárnapon kezdődik (görögkatolikusoknál a hatodik vasárnapon), és egyfajta visszaszámlálás ez az ünnepig. Tulajdonképpen az időszak advent első vasárnapjával kezdődik és egészen vízkeresztig tart. Ilyenkor kezdődhet meg az igazi készülődés az ünnepre, hiszen ez a várakozás időszaka. Eredete egészen a IV. századig nyúlik vissza, hiszen VII. Gergely pápa volt az, aki úgy határozott, hogy négy vasárnapból álljon az advent. Az első mindig november 27. és december 3. közé esik, míg az utolsó december 18. és 24. közé. Számtalan egyházi szokás és hagyomány kapcsolódik ehhez az időszakhoz, de a legismertebb a lila és a rózsaszín szín mint szimbólumok. A lila a bűnbánatot, a fegyelmet és az összeszedettséget jelképezi, és ez szimbolizálja az első, a második és a negyedik vasárnapot is. A harmadikat örömvasárnapnak szokták nevezni, ennek a színe a rózsaszín.

A legnépszerűbb jelkép az adventi koszorú

Nem kell hívő embernek lennünk ahhoz, hogy mi is elkészítsük a saját adventi koszorúnkat. Ennek a hagyománya az 1800-as években kezdődött, és azóta is fontos szimbóluma az ünnepre való készülődésnek. A koszorú általában fenyőágakból készül, és négy gyertya található rajta, melyekből három lila, egy pedig rózsaszín, utalva ezzel az adventi vasárnapokra. Persze ez inkább a keresztény családoknál jellemző, de bármilyen színű gyertya választható a saját ízlésünknek megfelelően. A négy gyertya a négy vasárnapot szimbolizálja, és azzal, hogy minden vasárnap meggyújtunk egyet, azt jelezzük, hogy közeleg a karácsony, tehát egyfajta visszaszámlást végzünk.

Fotó: iStock.com/zwawol

Fotó: iStock.com/zwawol

Advent valódi üzenete ne sikkadjon el!

A keresztények szerint a Jézus születését megelőző négy hétben készülhetnek fel az emberek. De mire? Mielőtt azt hinnénk, hogy ez a négy hét csak a hívő emberek számára hordozhat jelentést, el kell gondolkodnunk azon, hogy mit jelenthet számunkra ez az időszak. Az adventi időszak tökéletes arra, hogy átgondoljuk, mit is jelent nekünk és a családunknak a karácsony. Jó irányba halad az életünk? A megfelelő normákat adjuk át a gyerekeknek? Hogyan telt az évünk? Mindent megvalósítottunk, amit szerettünk volna? Nem szabad elfelejteni, hogy az ünnepek előtti időszaknak nem arról kell szólnia, hogy rohangálunk az ajándékok után, mint a mérgezett egerek. Nem is arról, hogy feszültek vagyunk a menü, a dekoráció vagy a karácsonyfa miatt. (Nem is kell, segít a Nagy karácsonyi tervezőprogram!) Arról kellene szólnia, hogy megnyugszunk, évet értékelünk, szeretünk és megbocsátunk. Mert a menüt megesszük, az ajándékot kibontjuk, és a fa sem marad díszes örökké. De akkor mi marad meg számunkra? Sokan mondják, hogy csak lerágott csont az, hogy ez a szeretet ünnepe, és ezt kellene szem előtt tartanunk. Advent kiváló lehetőség arra, hogy erőt vegyünk magunkon, és ne essünk ugyanabba a hibába, mint a korábbi években. Szóljon ez a pár hét a családról, készüljünk fel együtt az ünnepre, és tudatosítsuk magunkban, hogy a karácsony nem válhat stresszforrássá. Persze ilyenkor jönnek a támadások, hogy könnyű ezt mondani. De megéri? Megéri az idegeskedés, a vita, a rohangálás? Lépjünk egyet hátra, és próbáljuk meg máshogy szemlélni a világunkat. Van négy hetünk arra, hogy felkészítsük a lelkünket is az ünnepre. Ne legyen ez utolsó szempont!