Stílus

Minek örülnek karácsonykor a férfiak, és minek a nők?

Ha karácsony, akkor ajándékozás, és persze jön a nagy fejvakargatás: mit vegyünk a pasinknak? És hogy fogadjuk, ha nem azt kaptuk, amire vártunk?

Könnyek a fa alatt

Hogy tehetted ezt?! Hányszor hangzott már el ez a kérdés egy nő szájából, miután átvette karácsonyi ajándékát szerelmétől! Annyi minden elromolhat. Nem megfelelő a hangulat, az időzítés, nem égnek a fények, nem olyan a csomagolás, nem azt kaptuk, amit vártunk, sőt, azt sem, amit vártunk, esetleg tudjuk, hogy az az ajándék tavaly még másé volt… Kiakadunk. Nekünk az a doboz nemcsak egy doboz, hanem a szeretet, a törődés, az odafigyelés, a párkapcsolat szimbóluma, és képesek vagyunk hónapokra megsértődni egy ronda vagy nem megfelelő ajándék láttán. Na pontosan ezért gyűlöli a legtöbb férfi a karácsonyt: mert olyan nagy a kockázat, és olyan  nehéz eltalálni, minek örülne a másik. Mivel sok férfi – és nő is! – stresszel az ajándékvásárláson, nem ciki előre megbeszélni, ki mit ad a másiknak, mire vágyik, vagy listát írni, amiről választani lehet egy-két tételt.

Fotó: iStock.com/alexkich

Fotó: iStock.com/alexkich

A férfiak és az ajándékok

Az ajándékot azonban nemcsak venni kell férfiként, de elfogadni is. Ahány férfi, annyiféle hozzáállás létezik ezen a ponton is. A pasik egy része kikéri magának, hogy ő ajándékot kapjon, hagyják őt békén legalább abban a néhány napban, és ne faggassák már októberben arról, minek örülne. Kap, amit kap, ha már muszáj, hagyják enni és szundítani, aztán kész. A másik véglet az a férfi, aki vérig sértődik, ha nem a megfelelő ajándékot kapja, vagy ízléstelen holmival lepik meg. Az átlagos férfi pedig örül a zokninak és az ötödik ugyanolyan övnek is, mert majd még jó lesz valamire, vagy maximum elrakja a szekrény mélyére, és többet nem gondol rá. Ha meglepik valamivel, ami számára fontos, ha kifigyelték titkos vágyait, akkor zavarba jön, és nagyon tud örülni, de nem ül sírva a sarokban, ha ez mégsem történt meg. A nőkkel ellentétben nem mindegyik férfi várja el a személyes, abszolút hozzá illő, hónapokon át mérlegelt és gondosan csomagolt ajándékot, egyszerűen azért, mert nem kapcsolja hozzá a saját értékességérzését, karácsonyélményét, és nem a kapcsolat fokmérőjét látja a dobozban. Csak egy ajándékot.

Autó, kütyü, alkohol és parfüm

Míg a legtöbb férfi az anyjától ruhaneműt kap, az apjától meg alkoholos italt, már megszokta, hogy a szokásos pasis ajándékot csomagolja ki. Övet, pénztárcát, kesztyűt, bármit, ami fekete bőrből van, pulóvert, hogy végre legyen egy rendes, parfümöt a nagynénitől, órát a testvérétől, a barátnőjétől meg jó esetben valami szexiset vagy kalandos raftingtúrát. Aminek még a legtöbbjük örül, az a kütyü, legyen az autós kiegészítő, okostelefonos bármi: mindegy, csak árammal működjön vagy fekete legyen. Karácsonykor sok bolt kedvez a nőknek azzal, hogy a férfiak adott mániájához igazított tárgyakat árul: Star Wars-os bögrét, pólót, vagy bármit, ami sorozatokhoz, filmekhez kapcsolódik. Ha sportmániás férfinak vásárolunk, akkor is viszonylag könnyű dolgunk van: örül a belépőknek, felszerelésnek, élménytúrának, vicces ajándéknak is. S persze ott a könyv, amivel ritkán lehet melléfogni, és sosem elég belőle.

Fotó: iStock.com/HASLOO

Fotó: iStock.com/HASLOO

Ami ciki lehet

Ha szexis vagy frivolan vicces ajándékot vettünk álmaink férfijának, azt ne a családja körében adjuk át neki, mert iszonyú zavarban lesz. A férfias pasik hidegrázást kapnak a mamuszoktól, alsónadrágoktól, ékszerektől, kérés vagy kérdés nélkül vásárolt ruhaneműktől. Ne vegyünk neki füstölőt, szívecskés párnát, ugyanolyan kütyüt, amilyenje már van (nehéz megkülönböztetni, de nézzünk utána!), használt, turkálós holmit, akkor se, ha minőségi, semmit, ami zenél vagy rózsaszín. Néhány férfi megalázónak érezheti azt is, ha karácsonykor akarjuk rossz szokására emlékeztetni. Ne adjunk sapkát, amihez megjegyzésként oadaszúrjuk, hogy tessék végre hordani, masszázsbérletet azzal a címszóval, hogy túlhajtja magát, vagy romantikus filmre szóló mozijegyet azzal a felütéssel, hogy legalább kettesben lesz kénytelen ülni velünk a sötétben. Ha bajunk van imádottunkkal, inkább ajándékozzunk neki valami extrém élményt, siklórepülést, autóvezetést, lövöldözést, hátha az adrenalinsokktól magához tér, de ne karácsonykor akarjuk megnevelni, úgysem fog sikerülni.