Konyha

Mehet a levesbe: tészták, galuskák és gombócok

A hideg, téli hónapokban imádjuk a forró italokat. A forró csokit, a forralt bort és az isteni ízű, gazdag és tápláló leveseket. Gombócokkal, galuskákkal és tésztákkal.

A levesek leggyakoribb összetevői a különféle zöldségek és tészták. És ott van a grízgaluska és a cérnametélt is, amik sokunknál vezetik a levesbetét-listát. De hogyan készülnek ezek az összetevők, amiktől valóban gazdagabb lesz az ételünk?

Tehetünk a levesünkbe gyúrt tésztát: egy egész tojást keverjünk össze 25 dekagramm liszttel és kevés vízzel. Hasonló módon készül a csipet is: ehhez nagyon kemény tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, darabokat tépünk belőle, és ezekből csipegetünk kicsi, gömbölyű darabkákat. Ha cérnametéltet adnánk a levesünkhöz, akkor gyúrjunk jó kemény tésztát 25 dekagramm lisztből, 1 egész tojásból és még 1 tojás sárgájából. Sózzuk is meg! A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd sodrófán felhajtogatjuk, és egy éles kés segítségével hosszában elvágjuk. A széles csíkokat egymásra tesszük és az ujjunk mellett haladva minél vékonyabb csíkokat vágunk belőle.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Darából készült összetevők

Ha daragaluskát készítünk, előbb keverjük habosra a zsírt, abba üssünk bele egy egész tojást, sózzuk, borsozzuk, majd tegyünk hozzá egy evőkanálnyi finomra vágott petrezselyemzöldet, végül 7 dekagramm darát. Jól keverjük össze, és hagyjuk állni körülbelül fél óráig, majd vagy forrásban lévő vízbe, vagy rögtön a levesbe szaggassuk bele. A daragombóc pedig tejjel készül. Mégpedig 2 deciliter tejet és egy kevés húslevet vagy vizet felforralunk 7 dekagramm vajjal, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a darát. Ez majd megduzzad, hagyjuk kihűlni, és ekkor adjunk hozzá 1-2 egész tojást. Keverjük el jól, majd készítsünk gombócokat a kapott masszából. Forrásban lévő vízben vagy a levesben főzzük ki azokat.

Húsgombóc

Ha húsos összetevőre vágyunk, keverjünk össze 15 dekagramm darált húst 1 egész tojással, 1 evőkanál búzadarával, 1 evőkanál liszttel, sóval és borssal. A kapott masszát pihentessük körülbelül 15 percig, majd készítsünk kis gombócokat belőle. Forrásban lévő vízben vagy levesben 10 percig főzzük és már kész is!