Konyha

Túrógombóc minden formában, minden évszakban

Sokan igazi hungarikumnak tartják a túrógombócot, ám mindenkit ki kell ábrándítanunk: nem biztos, hogy magyar találmány, a környékünkön szinte minden országban fogyasztják, kik gyakrabban, kik ritkábban, kik édesen, kik pedig sósan.

A három fő összetevő szinte minden országban azonos: túró, gríz és tojás, az elkészítés azonban különbözhet. Nagyon jó lesz, ha a kész, már pihentetett masszát felvert tojásfehérjével lazítjuk fel. Hagyományosan porcukorral és cukros tejföllel kínáljuk, ám rengeteg másfajta elkészítési mód is ismert.

Töltsük meg!

Ha ügyesek vagyunk, tölthetünk bele nem túl híg lekvárt is, de jobban járunk, ha friss, vagy inkább fagyasztott gyümölccsel próbálkozunk: eper, szilva, meggy vagy barack. Ez azért is jó, mert így nem esünk abba a hibába, hogy nyers marad a gombóc közepe.

Különleges ízek

De úgy is feldobhatjuk, ha nem sima, hanem ízesített, fűszeres vízben főzzük ki: szórjunk bele fahéjat, csillagánizst, reszelt citrom- vagy narancshéjat, vagy vaníliarudat.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Diétásan

Persze akik már készülnek az ünnepi rohamra, vagy éppen diétáznak (ki nem?), azok feltétlenül zsírszegény túrót válasszanak, és búzadara helyett zabpelyhet tegyenek hozzá, cukor helyett pedig édesítőt. Az állaga egy kissé más lesz, de így is nagyon finom.

Sósan

Készíthetjük sósan is, a módszer ugyanaz, zsemlemorzsába ilyenkor nem szükséges hempergetni, így csupaszon kiváló köretet kapunk vadhúsok, pörköltek vagy mártásos ételek mellé, a tésztába pedig tehetünk zöldfűszereket is: bazsalikomot, rozmaringot, de akár még mentát is.