Egészség

A puffadás elleni „arany hármas” szabálya

Ugyan a kötött téli pulcsik és kabátok sok mindent elrejtenek, de ha az ünnepek alatt szeretnénk testhez álló könnyű ruhát viselni – esetleg olyan helyre utazunk, ahol bikinit is vehetünk –, érdemes pár táplálkozási tanácsot megfogadnunk, mert e csinos öltözetek egyike se mutat olyan jól, ha fel vagyunk puffadva.

Persze a puffadás megakadályozása nemcsak esztétikai szempontból lényeges, de emésztőrendszerünknek sem jó, mivel a puffadás azt jelzi, nem megy zökkenőmentesen az emésztés. Az emésztendő anyagok megakadnak, elkezdenek erjedni, az ebből keletkező gázok és a székrekedés pedig már csak „hab a tortán”.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

De mit tehetünk, ha rendszeresen puffadunk, és hogyan kerülhetjük el?

A puffadás ellen a dietetikus szakértők három lényeges elemet emelnek ki. Az arany hármas segítségével garantáltan elkerülhetjük a kellemetlen érzést, látvány. Ezek pedig a rostok, elegendő folyadék és a mozgás hármasa.

Rostok

Rostokat naponta kell fogyasztanunk, méghozzá nem is keveset: nőknek 25 gramm az ajánlott, férfiaknak 30 gramm. Rostokban gazdag ételek a teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs, a zab és köles, valamint a nyers zöldségek és gyümölcsök – utóbbit a fruktóz miatt csak módjával fogyasszuk. Azonban figyeljünk oda, hogy ha ezidáig nagyon kevés rostot fogyasztottunk, akkor csak fokozatosan emeljük a mennyiséget, a hirtelen váltástól rosszul lehetünk!

Folyadék

A víz létfontosságú szervezetünk számára, az emésztésben is fontos szerepe van: segít az emésztendő anyagoknak haladni a belekben, és segít a felszívódásban is.

Testmozgás

Naponta fél óra sportra van szükségünk. Lehet ez séta, futás, edzőtermi edzés, úszás – akármi, a lényeg, hogy mozogjunk! Ez ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, ami alapvető fontosságú a puffadás ellen.

Ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen feszülésérzést, kerüljük az alkoholt és a szénsavas italokat. Ha mindezen tanácsok ellenére sem múlik a puffadás, érdemes kivizsgáltatni, hátha érzékenyek vagyunk valamilyen összetevőre, például a laktózra, lisztre, vagy egyes édesítőkre.