Te + Én

Az állapot, amitől mindenki tart: kapuzárási pánik 2017-ben

Sokan azt mondják, hogy a kapuzárási pánik a férfiak klimaxa. Bárhogy is nevezzük, a nőknél és a férfiaknál is bekövetkezik ez a korszak, amikor úgy érzik, hogy életük egy szakasza lezárul, és ezzel a lehetőségeik is korlátozódnak.

Mindenki retteg tőle, de azt is tudjuk, hogy nem kerülhetjük el. Egy bizonyos kor után átalakul a testünk és a lelkünk. A nőknél a klimax fizikai változásokkal is jár, és egyértelmű jelei vannak. A férfiak esetében sokkal inkább lelki eredetű a dolog, a két állapot mégis nagyon hasonló.

Fotó: iStock.com/:MariaDubova

Fotó: iStock.com/:MariaDubova

A kapuzárási pánik megjelenése nagyon eltérő személyenként és kultúránként is. A személy azt kezdi érezni, hogy hamarosan lezárul az életének az aktív időszaka, akár a munkát, a párkapcsolatot, a szexualitást, a sikerességet tekintve. Úgy érzi, hogy amit most gyorsan nem változtat meg vagy nem él meg, arra hamarosan már nem lesz lehetősége – magyarázza az állapotot Füredi Krisztián szexuálpszichológus. – Ez sokszor szomorúsággal jár, ugyanakkor a személyt arra sarkallja, hogy megtegye azokat a lépéseket, amelyeket eddig halogatott, mert most úgy érzi, nincs hova halogatni tovább. Így ekkor lehet feladni célokat, vágyakat, vagy lehet intenzíven törekedni is az elérésükre. Mindkettő járhat nagyon jó eredménnyel és okozhat komoly problémát is. Fontos elengedni az elérhetetlen célokat, vágyakat, és megtanulni megélni azt, ami van – ha ez megelégedettséggel jár, akkor ez pozitív a személy számára, ha viszont ez kudarc vagy veszteség, amelyet már nem lehet korrigálni és elfogadni sem, akkor belső konfliktust okoz.

A szexualitás kardinális kérdés

Legyen szó nőkről vagy férfiakról, a probléma egyik alapját az jelenti, hogy félnek, búcsút kell inteniük az aktív szexuális életüknek. Hiszen hajlamos az ember úgy gondolkozni, hogy egy bizonyos kor után az emberek már nem szexelnek. „Szexuális szempontból a közhiedelem a szexualitást a fiatalsághoz köti, így az életkor előrehaladtával sokan félnek attól, hogy a szexuális életüket fel kell adniuk, hogy elveszik a testi intimitás az életükből. Ez egy téves gondolat, bár az tény, hogy sok változás történik, és sok ember számára valóban véget ér a szexuális élet, de ez nem törvényszerű, nagyon sok pár tud életkortól függetlenül örömteli szexuális életet élni” – meséli Krisztián. Ha pedig felmerül ez a téma, akkor egyből eszünkbe jut a filmekben is oly sokszor látott sztereotípia: az idősebb emberek elkezdenek közeledni a fiatalabbakhoz. „Persze sok esetben csábító egy fiatalabb partner, aki más testi adottságokkal rendelkezik, illetve más vitalitás, szenvedély és lendület remélhető tőle, amelytől a személy egy fiatalosabb életmódot és életérzést remél sok esetben.”

A világ a feje tetejére áll(t)?

Tisztában vagyunk azzal, hogy rengeteg dolog változott körülöttünk az elmúlt években. A nagyszüleink egészen fiatalon váltak szülővé, manapság viszont nem meglepő, ha valaki csak a negyvenes évei környékén vállal gyereket. Mára a fiatalság még nagyobb kinccsé vált, és nehezen intünk búcsút neki. „Jelen korunk kiemelten nagy értéket tulajdonít a fiatalságnak. Míg a korábbi időkben az idősebb kor a bölcsességgel és tapasztalattal volt azonosítva, a mai világban az internet olyan előnyt ad a fiataloknak, amely sokszor éppen megfordítja a viszonyokat, és egy fiatal sokszor hatékonyabb információkkal rendelkezhet számos témakörben. Emiatt is az idősödő személy inkább azt érezheti, hogy számára a lehetőségek egyre jobban beszűkülnek. Ugyanakkor az élettel járó örömök többségét a kultúránk a fiatalsággal kapcsolja össze, a modellek, a filmek, a reklámok, a celebek mind azt sugallják gyakran, hogy a fiatalság az önfeledt öröm és szabadság élményével egyenlő. Ehhez a saját életünket mérve (pláne évtizedekkel idősebb korban) nehéz jól viszonyulni.” A kései gyermekvállalás azt is jelenti, hogy később kell búcsút inteni a gondtalan éveknek. „A fiatalkor egyre inkább kitolódik, később jön el a házasság, a gyermekvállalás ideje, így a gyermekek felnövekedése és az inaktív életkor is sokkal szűkebb. Korábban a huszonéves kor elején születtek az embereknek gyermekeik. Akár a negyvenes években már megélték azt, hogy a gyermekeik kirepülnek, és kezdeni kell valamit az életükkel, a felszabaduló idővel és energiával. Ekkor az inaktív korig még évtizedek voltak. Ma leggyakrabban a harmincas években, akár a negyvenes évekhez nagyon közel születnek a gyerekek, így a felnőtté válásuk gyakran inkább a szülők 60 éves kora környékén következik be, és hosszabb ideig laknak otthon, így gyakran a szülőknek a gyermekek felnövekedése utáni időszak inkább a 60-as éveikben vagy az után történik, nem pedig a 40-es években. Ez nagyon nagy különbség! Míg a negyvenes években újratervezni az életet van idő, addig a 60-as években járva már sokkal korlátozottabbak a lehetőségek, és könnyebb megijedni ettől. Könnyebb kapkodásba kezdeni, amely sokszor rossz és elhamarkodott döntéseket eredményezhet.”

Fotó: iStock.com/MariaDubova

Fotó: iStock.com/MariaDubova

Ha borítunk mindent, azzal megoldódnak a problémák?

A nők és a férfiak is szembesülnek az idő múlásával, és a többség nehezen fogadja el a változást. „Fontos elfogadnunk az életkorunkat, azt, hogy ennek megvannak a sajátosságai, akár testi, akár lelki szinten. Kereshetjük a tágabb mozgásteret, lehetünk fiatalosak vagy fiatalosabbak a korunknál, de fontos, hogy ezt ne azért tegyük, hogy a fiatalságot jellemző társadalmi elvárásoknak akarjunk megfelelni, hanem vizsgáljuk meg azt, hogy melyek a valódi igényeink, mire vágyunk, és az adott életkorban mik a reális megoldási módok. Lehet, hogy a párkapcsolatunk már nem a régi, lehet, hogy a gyermeknevelés és az évtizedek megtépázták a kapcsolatunk működését. Ez sokszor vezet váláshoz és újrakezdési szándékhoz. Ez sokszor sikeres, ugyanakkor nagyon sok esetben érdemes a kapcsolatot újragondolni, törekedni arra, hogy ahogy az életkorunk változik, a kirepülő gyerekekkel a család is változik, így a párkapcsolatunkat is formálnunk kell. Meg kell újítani, és ezért tenni kell, hogy megfelelően tudjuk alakítani. Csábító egy új partner keresése, az újdonság mindig izgalmas és vonzó, sok meg nem valósult vágyat megoldani látszik. Ez időnként valóban jónak bizonyul, de sokszor nem ez a megoldás, hanem a meglévő kapcsolat megújítása, az újbóli egymásra találás és energiabefektetés a kapcsolatba.