Siker

A siker kulcsa: továbbtanulás, átképzés, új nyelv – fejlesszük magunkat!

Azt hisszük, 18 évesen kiszabadultunk a gimnáziumból, 23 évesen az egyetemről, és többet nem kell iskolapadba ülnünk? Lehet, hogy szakmánkban a törvény nem kötelez erre, de nagyon rosszul tesszük, ha felnőtt fejünket nem adjuk továbbtanulásra!

A mai világban egyre ritkább, hogy valaki tizenévesen eldönti, mivel szeretne foglalkozni, elvégzi az ehhez szükséges képzést, egyetemet, majd a következő fél évszázadban valóban kizárólag ebben az egy szakmában dolgozik. Előfordul, azonban sokkal gyakoribb az ennél változatosabb forgatókönyv. Több egyetem, felnőttképzés, továbbképzés, külföldi tanulás, munka, PhD, posztgraduális képzés, saját vállalkozás, nyelvek tanulása – és a puzzle-darabokat tetszőlegesen egymás után, vagy egymás mellé is pakolhatjuk. A csodálatos az, hogy erre van lehetőségünk! A technológia fejlődése meg is kívánja, hogy a munkaerő legyen sokoldalú, rugalmas, és könnyen beletanuljon az új eszközök, felületek használatába.

Fotó: iStock.com/UberImages

Fotó: iStock.com/UberImages

Vissza az egyetemre!

Nemrég mi is írtunk róla, hogy neves külföldi egyetemek is indítanak online kurzusokat, amiken részt vehetünk, le is vizsgázhatunk, majd végül valós, a tanfolyam elvégzését igazoló tanúsítványt is kapunk erről. Emellett a hazai egyetemek is gyakran kínálnak profiljukba vágó továbbképzéseket, szakképzéseket, OKJ-s tanfolyamokat is. Ezeket általában 2–4 félév alatt el tudjuk végezni, a képzés levelező jellegű, így teljes munkaidős állás mellett sem jelent gondot, hiszen az oktatás hétvégente zajlik. Egy méhészképzés a Szent István Egyetemen? Sakk sportedzői a Testnevelésin? Mentálhigiéniás segítők a Károlin? És persze már nálunk is elérhető az e-learning, például a Budapesti Műszaki Egyetem felnőttképzési csoportjában.

Kövessük álmainkat!

Gondoltunk már arra, hogy hivatásszerűen űzzük azt, amire eddig csak soványka szabadidőnket szántuk? Lehetünk cukrászok, pékek, varrónők, de elvégezhetünk egy lakberendezői, esküvőszervezői vagy stylist tanfolyamot is – vagy amerre szívünk húz minket! Fontos felismernünk, hogy sosem késő váltani: lehet, hogy már húsz éve dolgozunk ugyanabban az irodában, nem szeretjük, de úgy érezzük, ez van, most már el kell viselni. Nem igaz! Egy tanfolyam elvégzése új munkalehetőségeket nyithat meg előttünk, akár saját vállalkozásba foghatunk segítségével. Nem is beszélve a nyelvtanulásról, aminek segítségével akár külföldön is szerencsét próbálhatunk. Nem csupán önéletrajzunkban mutatnak ezek nagyon csábítóan, belekóstolni egy új területbe, megismerni egy új kultúrát valóban gazdagítja személyiségünket, tágítja ismereteinket, elfogadóbbá és talpraesettebbé tesz minket.

Felmérhetjük azt is a Magyar Közlöny segítségével, hogy lakóhelyünkön milyen szakmákból van hiány, ezután célzottan, e tudás birtokában választhatjuk ki az elvégzendő képzést – így könnyen el tudunk majd vele helyezkedni, és valóban értékes tagjai leszünk lakóhelyünknek.

Fotó: iStock.com/StockRocket

Fotó: iStock.com/StockRocket

Vigyázat! Körültekintés szükséges!

Mielőtt beiratkoznánk egy tanfolyamra, alaposan nézzünk utána, kihez is ülünk be az iskolapadba! Böngésszük át a képző honlapját, lehetőleg találkozzunk velük személyesen a beiratkozás előtt, és tudjuk meg, rendelkeznek-e a megfelelő tanúsítvánnyal, képzettséggel a választott tanfolyamhoz! A nyomozást ne érezzük kínosnak, hiszen saját pénzünkről van szó – aki hiteles és megbízható, nem fogja bánni a kérdezősködést, aki hárít, az máris gyanús lehet. A következőket mindenképpen tudjuk meg, mielőtt csöng a pénztárgép: van-e saját oktatóhelyisége, ügyfélszolgálati irodája a képző szervnek, hány fős csoportot fognak indítani, illetve pontosan kik lesznek az oktatók, és nekik milyen szakmai tapasztalatuk, képesítésük van. Érdemes internetes fórumokat is átnézni, vannak-e vélemények az adott iskoláról. Ezen információk birtokában már biztosan eldönthetjük, valóban jó ötlet-e ezt az intézményt választani tanulásunk helyszínéül.