Siker

Óriási áttörés: gyermeket szült egy nő, akinek még gyermekkorában fagyasztották le a petefészkét

Egy londoni kórházban adott életet egészséges fiúgyermekének az a dubaji nő, akinek még gyermekkorában vették ki és fagyasztották le egy petefészkét.

Moaza Al Matrooshi egy béta-thalasszémia nevű örökletes vérbetegséggel született, amit kemoterápiával kellett kezelni azért, hogy életben maradjon. Mivel ez az eljárás károsítja a petefészkeket, édesanyja kérésére az akkor még kilencéves kislány egyik petefészkét kivették és lefagyasztották. Amikor felnőve Moaza szeretett volna gyermeket vállalni, a lefagyasztott petefészek egyes szövetdarabjait visszaültették nem funkcionáló petefészkére és méhfalára. Ennek hatására a nő hormontermelése a helyére állt, és újra elkezdtek benne petesejtek érlelődni – tehát termékennyé vált! A biztonság érdekében mesterséges megtermékenyítést alkalmaztak az orvosok, és két embriót ültettek be a méhébe. Az egészséges fiúgyermek ma született meg, az anya boldogságát szívmelengető szavakkal fejezte ki – írja a BBC.

„Egy csoda, hogy karjaimban tarthatom a fiamat! Mindig hittem, hogy egyszer anya leszek, hogy gyermekem születik. Nem adtam fel a reményt, és most itt ez a baba – ez a tökéletes érzés.” Hálát adott édesanyjának is, aki gyermekkorában ragaszkodott a még ép petefészek lefagyasztásához, hogy gyermekének a jövőben lehessen családja.

Az orvosai is le vannak nyűgözve: „A visszaültetés után három hónappal Moaza termékennyé vált.” Az, hogy eddig menopauzában élő nőnek a húszas éveiben sikerült beindítani a normális petefészek-funkcióit, páratlan orvosi eredmény, ami rengeteg nőnek adja vissza a gyermekáldásba vetett hitet.