Konyha

Mézeskalács-kisokos: puha, fűszeres, rozsos és hagyományos

Idővel mindenkinek lesz egy jól bevált, titkos mézeskalácsreceptje. Olyan, amelyik pont a legjobban ízlik és a legjobb az állaga. Ameddig ezt megtaláljuk, éppen addig tart a kísérletezés korszaka.

A rögtön puha

Ebben a receptben viszonylag sok a méz, ettől lesz és marad is a tésztája puha.
Hozzávalók:
5 dkg vaj
6 dkg cukor
12 dkg méz
25 dkg liszt
0,5 csomag sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
1 ek. mézeskalács-fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
1 tojás

A cukrot habosra keverjük a tojással, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat és a mézet. Ezután belekeverjük a fűszereket és a citromhéjat, és alaposan elkavarjuk. A száraz hozzávalókat egy másik tálban összekeverjük, majd a két adagot jól kidolgozzuk. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de az sem baj, ha egy éjszakát állni hagyjuk. Sütés előtt felmelegítjük a sütőt 200 fokra. A tésztát vékonyra nyújtjuk, formákat szúrunk belőle, majd maximum 7 perc alatt kisütjük.

Fotó: iStock.com/tatyana_tomsickova

Fotó: iStock.com/tatyana_tomsickova

A rozsos, ezt a legjobb díszíteni

A klasszikus mézeskalácsreceptek többnyire rozslisztet is tartalmaznak, amitől a tésztája ugyan keményebb lesz, ettől viszont szebben díszíthető és ízesebb is.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
12 dkg rozsliszt
1-2 ek. mézeskalács-fűszerkeverék
1 csomag sütőpor (díszítéshez lehet a fele is)
1 tk. szódabikarbóna
10 dkg vaj
12 dkg cukor
20 dkg méz
2 tojás
Az elkészítése azonos a fent leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy ennek a tésztának tényleg szüksége van egynapos hűtőben pihentetésre.

Saját fűszerkeverékkel még finomabb

Aki nem a bolti fűszerkeveréket szeretné használni, mert nem ízlik neki, készítsen saját mézeskalács-fűszerkeveréket. A kiindulási alap a következő egy fél kiló lisztet tartalmazó recepthez:

  • 1 narancs és 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 0,5 tk. őrölt gyömbér, szegfűszeg
  • 0,25 tk. őrölt kardamom, szerecsendió

Néhány praktika a sikeres sütéshez

  • A tésztát nem szabad túl vékonyra nyújtani, mert sütéskor hamar megég és kiszárad: 3 mm-nél vékonyabb sehol ne legyen.
  • Ha túl sok sütőport és/vagy szódabikarbónát teszünk bele, akkor nagyon felpúposodik – ez különösen akkor számít, ha díszíteni szeretnénk. Aki „csak” megenné, annak nem annyira fontos.
  • A sütőporok általában fél kiló lisztenként számolnak egy csomaggal, mézeskalácsnál ennél kevesebb is elég.
  • A méz drága alapanyag, de ennek a süteménynek éppen ez adja meg a textúráját, nem érdemes spórolni vele. Aki csökkentené a sütemény cukortartalmát, az a cukorból tegyen picit kevesebbet.
  • A sütés tényleg csak pár perc legyen. Amikor a mézeskalács széle barnulni kezd, már késő. Régebbi gázsütőknél gyakran félidőben fordítani kell a kalácsokat, hogy ne égjen le az aljuk.
Fotó:iStock.com/merc67

Fotó:iStock.com/merc67

Hogy is van ez a cukormázzal?

Az alaprecept úgy szól, hogy egy tojásfehérjét felverünk, majd 15-20 dkg porcukrot apránként hozzákeverünk addig, meddig kemény, masszív állagot nem kapunk. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy mivel óriási különbségek vannak a tojásfehérjék állaga között, ezért ez a cukormennyiség néha nem elég. Egy nagyobb méretű tojásnál akár több, mint 25 dkg cukrot is beleszórhatunk a tálba, mire végre megfelelő keménységű krémet kapunk. Az igazán aprólékos rajzoláshoz szinte tűhegynyi vékony lyuk is elég a habzsák végére, az írókát pedig másnapig biztosan, de akár harmadnapig is elrakhatjuk a hűtőbe.