Csillagok

Ünnep önmagunk és a világ körül

Anyaként a legfontosabb feladatom, hogy hagyományokat teremtsek, olyan rítusokat, melyek állandóságot visznek a gyermekem életébe, így nemcsak a hétköznapjai lesznek biztonságosak és kiszámíthatóak, de az ünnepeink is.

Sokáig csak nyűg lesz majd neki, utálni fogja kamaszként a fát, a véget nem érő vándorlásokat rokonokhoz, barátokhoz, azt a sok puszit és bejglit, amiket ilyenkor el kell viselnie, de tudom, hogy megéri, hiszen ezek lesznek a biztos pontok az életében. Azok a kapaszkodók, melyeket fogva akár saját magát is kihúzhatja majd egy süllyedő élet romjai alól, még akkor is, amikor már mi, a szülei nem leszünk vele, hogy fogjuk a kezét. Bármennyire ágál most ellenük a kamasz vagy akár a fiatal felnőtt, előbb-utóbb ő is ezeket fogja előkeresni az emlékeiből, és adja majd tovább az övéinek, a következő generáció számára.

Nyilván nemcsak hagyományaink születtek okkal, de a társas érintkezéseink szabályai is, melyeket olyan jólesett felrúgni szüleink, nagyszüleink generációjának, hogy már szinte nem is emlékszünk rájuk, mégis sejtjük, hogy szükség volt rájuk. Mi felnőtt fejjel már tudjuk, hogy hagyományok, tradíciók, szokások és illem nélkül egészen egyszerűen szétesnének az emberi közösségeink, társadalmaink, a világunk. Ma is léteznek mindennél fontosabb, íratlan szabályai és hagyományai a legszűkebb és a legtágabb közösségeknek egyaránt, egyszerűen csak olyan gyorsan változik a világ, átmeneti korban élünk, hogy szinte lehetetlen lépést tartani vele.

Fotó: iStock.com/Tijana87

Fotó: iStock.com/Tijana87

De nézzük, milyen hagyományok élnek ilyenkor más országokban!

Lengyel hagyományok

Lengyelországban a karácsonyi vacsora, ha törik, ha szakad, 12 fogásból áll, természetesen a 12 apostol tiszteletére. A családfő pedig megtöri az oplatkát, a szent ostyát, melyből mindenki ehet, természetesen Jézus testét jelképezi, elfogyasztását pedig megbocsátás és béke követi. Vacsora után aztán szent dalokat énekelnek közösen, majd éjféli misére mennek.

Francia elegancia

Ugye senkit nem lep meg, hogy francia barátainknál az egyik legfontosabb karácsonykor a díszítés? Kétségkívül ők készítik a legszebb karácsonyfát, minden évben követik a legújabb trendeket, s hogy ezt mindenki lássa, már december elején feldíszítik a fát, mely januárig ott díszeleg minden francia otthonban. S természetesen az ünnepi vacsora is csupa ételkülönlegességből áll: lazac, kagyló, polip és persze sajt.

Fotó: iStock.com/Tijana87

Fotó: iStock.com/Tijana87

Távol-Kelet és a szerelem

Kínában és Japánban annak ellenére is sokan megünneplik a karácsonyt, hogy nagyrészt ők nem keresztények, inkább buddhisták, mégis nyugati hatásra állítanak fát, ajándékoznak, sőt, még üdvözlőlapokat is küldenek december végén szeretteiknek. De mivel semmiféle vallási vetülete nincs a karácsonynak, ezért ott ez inkább szerelmes, mintsem vallásos ünnep, kicsit hasonlít talán a Valentin-naphoz. Japánban főként csirkét esznek, amit általában úgy hozatnak, nem pedig maguk készítenek el.

Mexikói fieszta

Nem meglepő, hogy Mexikóban, ahol ilyenkor már lassan tombol a kánikula, az emberek 10 napos fiesztát tartanak, azaz esznek-isznak, és főleg vendégül látják egymást, barátokat, rokonokat. A nagy karácsonyi ünnepi vacsorát sem úgy kell elképzelni, ahogy az nálunk zajlik, Mexikóban nem befelé, hanem sokkal inkább kifelé ünnepelnek az emberek, hangos szóval, énekkel és sok-sok alkohollal. Karácsonyfa helyett errefelé inkább a mikulásvirág a népszerű, s az ajándékokat a gyerekeknek nem a Jézuska, hanem a háromkirályok hozzák.

A témával Kis karácsony? Nagy karácsony! címmel foglalkozik a Ridikül mai adása, 17:10-től. Vendégeink lesznek Rajkai Zoltán, Seszták Szabolcs, Zámbori Soma, és meglepetés hölgyvendég is érkezik a stúdióba.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.