Egészség

A reflux is népbetegség?

Manapság már szinte nincs olyan család, amelyikben ne fordulna elő legalább egy refluxszal küzdő rokon. De vajon tényleg népbetegségnek számít?

Nagyjából minden második ember érez olykor gyomorégést, ám a reflux ennél sokkal kellemetlenebb, mivel ilyenkor a gyomorsav a nyelőcsőbe áramlik. Ez főként azért fájdalmas, mert a nyelőcső nem rendelkezik a gyomorra jellemző erős védőréteggel, s így begyulladhat, sőt fel is maródhat az érzékeny szövet. A problémát az okozza legtöbbször, hogy a nyelőcső alsó része nem zár rendesen, a mozgásszegény életmód, a dohányzás pedig csak rátesz egy lapáttal a problémára.

Tünetek

Gyakori tünete a kellemetlen, savas szájíz, az égő érzés, sőt a szegycsont mögött jelentkező fájdalom. Gyanakodhatunk refluxra továbbá, ha régóta köhögünk már, elhúzódik a rekedtségünk, esetleg huzamosabb ideje garat-, gégegyulladásunk van. A gyomorsav – amennyiben a szájüregbe kerül – hozzájárulhat fogszuvasodás kialakulásához is.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Kezelés

Amennyiben még nem súlyos a betegségünk, s az orvos kifejezetten nem rendeli el, kerüljük a gyógyszereket: mozogjunk rendszeresen, minél kevesebb időt töltsünk fekvő helyzetben, kerüljük a dohányzást és a fűszeres, nehéz ételeket, valamint lassan búcsúzzunk el a kávétól és az alkoholtól, sőt a szénsavas víz és üdítőital fogyasztása is kifejezetten tilos. Amit helyette fogyasszunk, az a joghurt vagy bármiféle tejtermék, zöldségek, sok-sok főzelék, kétszersült és keksz. Érdemes naponta ötször étkezni, hogy a gyomor folyamatosan működjön, ne termelődhessen túl sok gyomorsav. Használjunk több párnát éjjel, hogy álmunkban a sav ne szivároghasson a nyelőcsőbe.