Konyha

Vajon mit eszik a brit királyi család ezekben a napokban?

Hála a királynő egyik korábbi séfjének, Darren McGradynek, pontosan tudjuk, mit eszik karácsonykor II. Erzsébet és családja.

Ahogy minden családban, a brit királyi famíliában is szentek és sérthetetlenek a karácsonyi hagyományok: a királynő minden évben december 19–20. körül (idén sajnos a kellemetlen, heves náthája miatt egy nappal később) elutazik sandringhami birtokára, hogy ott fogadja családjának tagjait, akik szenteste napján ebédre érkeznek meg.

https://www.instagram.com/p/BObVSPQBFwr/

Darren McGrady pontosan elmeséli, hogyan is zajlik a karácsony két napja a leghíresebb brit családban: érkezésekor mindenki az ajándékait egy tálalóasztalra helyezi. Mivel a királyi család német felmenőkkel is rendelkezik, ezért tipikus német hagyományok is beépültek a többi közé, például az, hogy december 24-én a délutáni tea elfogyasztását követően szenteste ajándékozzák meg egymást. Karácsony napjának reggelén egy tartalmas reggeli elfogyasztása után a család templomba megy közösen. Ezt követően fogyasztják el az első nagy ünnepi ebédet, amely a következő fogásokból áll: ráksaláta, sült pulyka, olyan hagyományos angol köretekkel, mint például répa, paszternák, kelbimbó, majd ezt követi a hagyományos karácsonyi puding desszert, konyakos vajjal tálalva. A menühöz évek óta ragaszkodnak. S miután mindenki jóllakott, leül a család együtt és meghallgatják a királynő karácsonyi beszédét. Ezután mindenki elvonul a saját szobájába, kipiheni a lakoma fáradalmait, majd a teánál újra találkoznak, ahol tradicionális gyümölcskenyeret fogyasztanak. A vacsora aznap büfé jellegű, ami nagyjából 15–20 fogásból áll.

https://www.instagram.com/p/BOZcRb7lAqI/?tagged=sandringham

Ilyenkor, karácsony tájékán a Buckingham-palota szemet gyönyörködtető pompás díszkivilágításba burkolózik, ám Sandringham egy privát birtok, ott sokkal visszafogottabb a dekoráció. A királynő híresen takarékos, ezért például a műfenyőjük immár 30 éves.