Egészség

A csendes népbetegség, ami akár meddőséget is okozhat

A vékony nőket is érintheti, és sokszor csak akkor derül rá fény, amikor sokadik alkalommal sem sikerül teherbe esni. Ez az inzulinrezisztencia.

Mi történik a szervezetünkben? 

Amikor minden rendben van a testünkben, akkor a hasnyálmirigyünk pont annyi inzulint termel, amennyit kell, és sejtjeink képesek ezt felvenni, és felhasználni a cukrot, azaz energiához jutni. Inzulinrezisztencia esetén azonban a sejtjeink nem tudják felismerni, így megkötni sem az inzulint, így az hiába termelődik egyre nagyobb mértékben. Sejtjeink energia híján éhezni kezdenek, a fel nem használt cukor pedig csendben halmozódik a vérünkben. Az inzulin roncsolhatja szerveink szöveteit, ezért működési zavarok léphetnek fel, főleg az inzulinérzékeny petefészeknél.

Fotó: iStock.com/dolgachov

Fotó: iStock.com/dolgachov

A betegség tünetei

Sokan úgy gondolják, inzulinrezisztensek csak a cukorbetegek vagy az elhízottak lehetnek, pedig ez nincs így. Nagyon sokan szenvednek ebben a betegségben, de ritkán derül rá fény. Eleinte akár külső jelek nélkül is megjelenhet, vékony testalkatú embereknél is, normális vércukorszint-értékekkel. Ahhoz, hogy az inzulinrezisztencia kiderüljön, cukorterheléses vizsgálatra van szükség, ahol többször is megmérik a vércukorszintet és az inzulinszintet is, és az értékekből grafikont készítenek. A vizsgálatot általában csak akkor végzik el, amikor már megjelent valamilyen tünet: elhízás, depresszió, hormonzavar, meddőség, hajhullás, fertőzések iránti fogékonyság, fáradékonyság.

Mit tehetünk?

Ha kiderült, hogy inzulinrezisztensek vagyunk, akkor sem kell megijednünk. Természetesen szükség van kezelésre, hiszen anélkül igen nagy eséllyel leszünk cukorbetegek, és tüneteink sem szűnnek meg. Az életmódváltás azonban elképesztően sikeres lehet: az orvosok nem véletlenül írnak elő rendszeres testmozgást, túlsúlyosoknál diétát. Ha ez nem hatásos – bár előfordul, hogy fél évet, évet várni kell, mire látszanak az eredmények –, akkor igyekeznek gyógyszerekkel helyrehozni a megbomlott egyensúlyt. Gyakran azonban egy alapos életmódváltás is elegendő, sok mozgással, helyes diétával és kitartással. Valószínűleg egész életünkben tartanunk kell magunkat az egészséges életmód szabályaihoz – a hajlam ugyanis nem gyógyítható.

Mit tehetünk a meddőség ellen?

Az életmódváltás mindenképpen egészségesebbé tesz minket, ami fontos a terhesség szempontjából. Ha diétával és sporttal helyre lehet állítani az inzulinszintet, általában magától megtörténik a teherbeesés is. Esetenként azonban más betegségek is nehezítik a baba megfoganását, például policisztás ovárium szindróma, pajzsmirigybetegség vagy hormonzavar – de ezeket is lehet orvosolni.

Fotó: iStock.com/NatchaS

Fotó: iStock.com/NatchaS

Vizsgáltassuk ki magunkat időben!

Ha már több mint egy éve nem tudunk teherbe esni, ha túlzott szőrnövekedést, hajhullást, száraz bőrt tapasztalunk, emésztési problémáink vannak, a családban van cukorbeteg, sokszor étkezünk gyorsétteremben, alma típusú elhízásunk van, azaz hasra hízunk, valamint nem hatásosak a szokásos fogyókúráink. Ha állandóan betegek vagyunk, vagy menstruációs zavaraink vannak, akkor az általános vérkép mellett végeztessünk el egy inzulinrezisztencia-vizsgálatot is, még akkor is, ha az éhgyomri vércukorszintünk normális. Időt kell rá szánni, és a háziorvos nem is utalhat be, csak terheléses cukorvizsgálatra, ami nem ugyanaz, mint az inzulinrezisztencia-vizsgálat. Ez utóbbira endokrinológus, diabetológus, belgyógyász vagy nőgyógyász adhat beutalót, illetve magánlaborban beutaló nélkül végeztethetjük el.