Egészség

Éber babák – mit tegyünk, ha szinte soha nem alszik a gyerek?

Elég nehéz úgy boldogan mosolyogni az ünnepek alatt, ha nemrég született kisbabánk, és az éjszakák egybefolynak a nappalokkal.

Az első éjszakán még minden csecsemő jó alvó, mert ki kell pihenni a megszületés minden fáradalmát – esetleg a kórházban még be is lehet adni a csecsemős nővéreknek a kicsit, hogy nyugodtan regenerálódjunk legalább éjszaka. Na de aztán… Aztán, ha szerencsénk van, akkor legalább 1–2 hétig segít nekünk valamelyik újdonsült nagymama, és felváltva tudunk aludni. Végül azonban marad apa, anya és a síró csecsemő, akit gyakran szinte lehetetlennek tűnik megnyugtatni. Nem egy kisgyerekes családban fordul elő, hogy emiatt a túlélési időszak miatt az egész karácsony elmarad. Senkinek sincs energiája sütni-főzni, díszíteni, hacsak a rokonok nem segítenek.

Fotó: Pexels/Nikolay Osmachko

Fotó: Pexels/Nikolay Osmachko

Hasfájós?

Nagyon sok oka lehet annak, ha a baba nem hajlandó aludni. Fáj a hasa, hiányzik az anyukája közelsége, éjszakai bagoly típus, de a legfőbb ok az éretlen idegrendszerben keresendő. A babáknak még nincs meg az a képességük, hogy kizárva a külvilágot álomba szenderüljenek, és szabályozzák saját ingereiket. Magyarul altatni kell őket, különben akkor sem alszanak, ha túl fáradtak, hanem átcsapnak a másik végletbe, és egy nyugtalan, nyűgös alvásig csak pörögnek. Az első néhány hét után már elkezdhetünk megfigyelni valamiféle rendszert, hogy mi a jó a kicsinek, és mi nem, kialakíthatunk valamiféle rugalmas napirendet. Ez segít a csecsemőnek megszokni azt, mikor aludjon el.

Ne legyen egyedül

A legtöbb baba akkor alszik jól, ha szopizhat, és az anyukája mellén szenderülhet álomba: az anyatejben eleve ilyen hatású anyagok vannak, és a szopómozgás is segít a megnyugvásban. Tápszeres babáknál ugyanezt a cumisüveg és a cumi képviseli. Akadnak gyerekek, akiknek még ezen túl is szükségük van az anya vagy az apa éneklésére, ringatására,  de legalább a jelenlétére ahhoz, hogy elaludjanak. A legtöbb szakember nem ajánlja a sírni hagyós módszert, mert a vizsgálatok szerint a csendes babák stressz-szintje sokkal magasabb, és nem megnyugodni tanulnak meg – olyat még nem tudnak –, hanem megszokják, hogy nem kapják meg a vigaszt nyújtó simogatást, törődést.

A babák úgy vannak megtervezve, hogy felébredjenek

Mindenkinek ismerős a helyzet, amikor fáradtan, álmosan settenkedünk kifelé az elsötétített gyerekszobából, és az utolsó pillanatban, mikor már a szánkban érezzük a győzelem ízét, a gyerek felriad, és kezdődik minden elölről. Ilyenkor a nagyon fáradt szülők szépen becipelnek egy matracot a kiságy mellé, és ott alszanak, hogy legalább valamennyire kipihenhessék magukat. Nincs ezzel sem baj, ahogyan a felnőtt franciaágy mellé tolható kiságy-bölcsővel, a hordozókendővel, rezgő babaszékkel, hintával sincs, hiszen a gyerek legfőbb érdeke a – lehetőségekhez mérten – lehető legkipihentebb, leggondoskodóbb szülő, ez pedig nem megy zombi-üzemmódban.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Kérjünk segítséget!

Ahogy egyre nő a kis pocak, és a kisbaba egyre többet tud enni, már előfordul, hogy csak négyóránként éhezik meg, és többet is tud aludni. A gyermekorvos segítségével a hasfájást vagy az extra nyűgösséget is kezelhetjük, még ha megszüntetni nem is lehet teljesen. Ne féljünk segítséget kérni, és kapni, nem kell mindent egyedül megoldanunk! Kérjük meg a nagyszülőket, hogy gyakrabban segítsenek, ha van rá lehetőségünk, vegyünk fel bébiszittert, ha csak napi néhány órában is. Az ünnepek alatt igyekezzünk pihenni, amennyit csak lehet, keressünk megbízható rokonokat, akik foglalkoznak a babával, amíg mi végre kialudhatjuk magunkat. Ne szégyelljük magunkat, aludjunk nappal, takarítás helyett, szorítsuk a minimumra a teendőinket, és koncentráljunk arra, hogy minél több csendes pihenőt tudjunk beiktatni.