Egészség

Nagymamám tuti módszere torokfájásra

Ezekben a napokban ne csodálkozzunk, ha minden második ember beteg körülöttünk: év vége van, mindenki fáradt, s ezt az immunrendszerünk is megérzi. Arról nem is beszélve, hogy az időjárás is kiszámíthatatlan, 10–15 fokos hőingadozások vannak, ilyenkor tényleg lehetetlen kiszámolni, hogyan is öltözzünk fel.

A patika polcai roskadoznak a különböző, bizonyára hatásos, ám méregdrága gyógyszerektől, s van az a pont, amikor igenis meg kell vásárolni és be kell szedni őket rendesen, különben tényleg nem kecmergünk ki a betegségből még tavaszra sem. Ám van az a pont, amikor még csak érezzük, hogy valami készülődik, „kezd fájni” a torkunk, gyengék, álmosak, levertek vagyunk. Ezeket a jeleket illik mindig komolyan venni, nehogy aztán súlyosabb betegségbe torkolljanak.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Annak idején a nagymamám mindig a következő, amúgy borzalmas ízű keveréket adta nekem, amikor éreztem, hogy nehezebben megy a nyelés:

  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 cm reszelt gyömbér
  • fél citrom leve
  • egy evőkanál méz

Senkit sem szeretnénk áltatni, ennek a keveréknek nincs jó íze, a fokhagyma és a méz együtt több mint érdekes, ám cserébe tényleg hatásos, amennyiben még időben elcsípjük vele a bajt. Keverjük össze az alapanyagokat egy kis kávéscsészében, s a nap folyamán, minimum ötször együnk belőle egy teáskanállal. Nemcsak a torokfájásunk szűnik meg szinte azonnal, de kiváló immunerősítő is. A méz jó a torokra, a fokhagyma fertőtlenítő, vírusölő, a citrom levében rengeteg a C-vitamin, a gyömbér pedig gyulladás ellen hatásos.