Siker

Aranyat érő zongoraszó – szó szerint!

Értékes aranykincsre bukkant egy angol család zongorájukban, amikor hangoltatni vitték azt.

Ilyen leletet nem minden nap találunk! Jelentős aranykincsre bukkantak egy öreg zongorában az angliai Shropshire grófságban. A kincset akkor fedezték fel, amikor a zongora új tulajdonosai karácsony előtt megjavíttatták és felhangoltatták új szerzeményüket. Szakemberek szerint az értékes leletet „szándékosan rejtették el” a hangszerben több mint száz éve.

Fotó: Unsplash/ Jesse Orrico A kép csak illusztráció

Fotó: Unsplash/Jesse Orrico
A kép csak illusztráció

A kincs eredetéről vizsgálatot indított Shrewsbury bírósága, megpróbálják megállapítani, hogy létezhet-e örökös, aki igényt tart rá, valamint azt, hogy műkincsként kell-e nyilvántartani – adta hírül a BBC honlapja. A vizsgálatok kiderítették, hogy a Londonban készült zongorát 1906-ban adták el egy Saffron Walden-i zeneboltnak. 1983-ig azonban nem ismert a története, akkor vásárolta meg egy térségbeli család, aki később Shropshire grófságba költözött. Új tulajdonosai ingyen jutottak a hangszerhez, és bejelentették a kincs fellelését a ludlow-i múzeumnak.

Peter Reavill, a londoni British Museum szakembere a leletet „elképesztő gyűjteménynek” nevezte. „A mostani tulajdonosok bejöttek a múzeumba és kiterítették az asztalra a kincseket. Régész vagyok, műkincsekkel foglalkozom, de leginkább középkori brossokkal. Soha nem láttam ehhez foghatót” – mondta a szakember. A kincsekről mindaddig nem tesznek közzé semmilyen részletet, amíg folyik a kutatás a lehetséges tulajdonosok után.

Izgalmas lenne történelmi leletet találni egy, régóta otthonunk részét képező darabban, igaz?