Siker

A száguldás extázisa, az adrenalin és a félelem

Vannak, akiknek életük a sebesség. Életük a száguldás, valószínűleg már gyerekkorukban találkoztak a benzin és az adrenalin utánozhatatlan élményével. Ők tudják csak igazán, mit jelent beülni vagy felszállni egy gyors járműbe, gázt adni, és pillanatok alatt eltűnni a startról, eltűnni onnan, ahol voltak, maguk mögött hagyni a múltat és a jövőt (!), csak a jelenre koncentrálni. Kérdezzük ilyenkor, hogy vajon nem félnek-e úgy száguldozni, mintha nem lenne holnap.

Amikor szóba kerül a gyorsaság és a lassúság témaköre, akaratlanul is mindig Milan Kundera jut eszembe. A Lassúság című könyvének az elején az elbeszélő éppen a két jelenség közötti különbségekről elmélkedik, a sebességről éppen így: „… a motorbiciklijére görnyedő ember csak a száguldás jelen pillanatára tud figyelni; a múlttól-jövőtől elvágott időtöredékbe kapaszkodik; kiszakad az idő folytonosságából; kívül kerül az időn; másképp mondva extázisban van; ebben az állapotban mit sem tud a koráról, a feleségéről, a gyerekeiről, a gondjairól, következésképpen nem is fél, mert a félelem forrása a jövőben van, s aki megszabadul a jövőtől, annak nincs félnivalója.” A folytatásban kifejti, hogy ezzel a fajta extázissal, illetve sebességgel a technikai forradalom ajándékozta meg az embert, korábban képtelenség volt száguldozni (hacsak lóval nem, de az megint más). Majd a futással veti össze az elbeszélő a száguldást: „…a motorossal ellentétben a futó ember mindig érzékeli a testét, kénytelen a vízhólyagjaira, a lihegésére figyelni, amikor fut, érzi a súlyát, a korát, soha ennyire nincs tudatában önmagának s életidejének. De mindjárt más a helyzet, ha a sebesség képességét egy gépre ruházza: ezzel kikapcsolja a testét, testetlen, anyagtalan sebességnek adja át magát, a tiszta sebességnek, az extázis-sebességnek.”

Fotó: iStock.com/sivivolk

Fotó: iStock.com/sivivolk

És ha belegondolunk, a filmekben is mindig akkor történik a nagy baleset a különféle legális és illegális gyorsulási versenyeken, amikor a vezető egyszer csak kilép a szerepéből, meglát a nézőtéren valamit, eszébe jut egy emlék, észleli, érzékeli a külvilágot, illetve annak egy szeletét. Elveszti a koncentrációt, a kontrollt; lassul, meginog, hibázik.

Fotó: iStock.com/

Fotó: iStock.com/

Gyorsan élők

És valahogy így van ez a hétköznapi életben is. Sokan vannak, akik csak úgy végigszáguldanak az életen. Reggeltől estig meg sem állnak, esznek, dolgoznak, szeretkeznek, alszanak, és észre sem veszik a körülöttük lévő csodákat. A napfelkeltét és a reggeli napsütést, a tavasz friss hangjait, a nyár egzotikumát vagy az őszi falevelek zizegését. Az ünnepekben is inkább csak a feladatot látják, valahogy nem sikerül nekik megélni azokat a pillanatokat, amiket a lassú emberek, a ráérősök, akik nemcsak eltöltik, hanem élik is az életüket. Persze könnyen lehet, hogy sem az egyik, sem a másik nem látja a másik életének szépségét. Mert a sebesség is lehet magával ragadó. Az adrenalin, a menetszél, a benzingőz.

A témával A Száguldás szerelmesei címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Kiss Pál Tamás, Ujvári Máté és Kiss Norbert, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.