Stílus

Elképesztően nőies és extrém – kipróbáltuk az aerial hoopot

A szépségért szenvedni kell, de megéri – jár a fejemben a légtornaedzésről hazafelé menet. A gondolat újra felsejlik, amikor másnap megpróbálom felemelni a karomat vagy csak ökölbe zárni a kezemet, hiszen ezek a mozdulatok rögtön emlékeztetnek rá, hol jártam előző nap.

Számtalan mozgásformát kipróbáltam már, évekig versenyszerűen vitorláztam, szeretem az extrém sportokat és erőfejlesztő edzéseket, tehát nem mondhatjuk, hogy ügyetlen vagy gyenge lennék, az aerial hoop mégis próbára tette képességeimet. A hajlékonyság mondjuk sosem volt a legjobb barátom, a spárgától egy jó 30 centi választ el, és az ovis balettról sincsenek felhőtlen élményeim.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Fellógatva

Pedig az aerial hoophoz, a légtorna egyik, egy plafonról függő vaskarikán végzett ágazatához elsősorban két dolog szükséges: erő és hajlékonyság. Persze a karikán ezek rohamos gyorsasággal fejlődnek, így aki jelenleg híján van ezeknek, az is nyugodtan vágjon bele, és jó hír, hogy az életkor sem akadály. „Nyolctól a negyvenes korig vannak tanítványaink” – meséli Reni, az egyik edzőnk az Artpole Studióban. Reni szerelmes ebbe a sportba (vagy inkább művészetbe? táncba?), állítása szerint ezt nem is lehet máshogy csinálni.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Az óra első pillantásra lazább szerkezetű, mint hittem. Két karikán és két, szintén plafonról lógó selyemkötélen (aerial silk, vagy más néven tissue) dolgozunk, minden eszközre nagyjából két diák jut, és két edző is segíti munkánkat. Pózokat mutatnak, mindenkinek edzettségéhez mérten, és bár nagyon lelkesen vetem bele magam a munkába, azzal a feltett szándékkal, hogy 60 percet egyben lenyomok, a harmadik póz után már érzem, hogy pihenőre lesz szükségem. Már feljutni a karikára sem egy egyszerű mutatvány, de aztán a különböző – elképesztően könnyednek és elegánsnak tűnő – pózok több szempontból is felőrölik erőmet: nemcsak izmaimmal, de kezemmel, térdhajlatommal, néha derekammal is tartanom kell magam, miközben kicsavarodom, megnyújtózom, próbálok könnyednek és nőiesnek tűnni, és csak remélem, hogy természetesnek tűnik a mosolyom legalább addig, amíg kattan a fényképezőgép…

Tetőtől talpig átmozgat

Az aerial hoop háromdimenziós mozgás. Néha fejjel lefelé, vagy kifordulva, egészen ijesztő mozdulatokat kell tenni, elengedni itt, átfogni oda, átlendülni a másik oldalra – és csak remélhetem, hogy tényleg meg fog tartani a karikához préselt combom, elbírja súlyomat a fél karom, vagy nem görcsöl be a lábfejem idő előtt. Emellett a mozdulatok megjegyzése, melyik kéz honnan hova kerül, a láb melyik oldalon nyúlik ki, és merre borulok le a karikáról, mint egy döglött lúd (igen, tényleg van ilyen póz is!), elsőre elég komoly agytornát is jelent. Azt gondoltam, mozgáskoordinációm verhetetlen, most mégis riadtan kapkodom a fejem, hogy melyik is a jobb meg a bal kezem, és hova kellene fognom, hogy a levegőben maradjak. Szerencsére a két edző, Csilla, a stúdió vezetője és Reni, sőt egy 12 éves energiabomba leányzó is készséggel sietnek segítségemre, amikor látják esetlenségemet, és a gyakorlatokat végül mind sikerül több-kevesebb sikerrel teljesítenem. Csak olyanokat mutatnak, amiket ha nem is első nekifutásra, de végül egész jól meg tudok csinálni, így büszkén szemlélem magam a terem tükörrel borított falán. És nem hiszek a szememnek! Sokkal elegánsabbnak és nőiesebbnek tűnik a testtartásom, mint ahogy belülről érzem. Spicc, nyújtott karok, egyenesre feszített láb, ezek mind olyan balettos elemek, amik gyönyörűen kiemelik a női test természetes kecsességét.

Fotó: Szakály Fruzsina

Fotó: Szakály Fruzsina

Mikor ajánljuk az aerial hoopot?

  • Ha örökmozgó leányunkat szeretnénk lekötni valamivel – nem olyan merev és szigorú, mint egy balettóra, és itt kiélheti a benne lakozó kismajmot és tündérkét is.
  • Ha bomba bikinialakra vágyunk, de semmi kedvünk egy edzőteremben súlyokat emelgetni – olyan alaposan átmozgatja és megerősíti a testet az aerial hoop, hogy több se kell a kerek popsihoz, karcsú lábakhoz.
  • Ha szeretnénk önbizalmunkat, nőiességünket fejleszteni – egy-egy sikeres póz óriási büszkeséggel tölt el, és mozgásunk is kecsesebb, légiesebb lesz.
  • Ha hajlékonyabbak lennénk, de a céltalan nyújtások untatnak minket – az aerial hoop értelmet ad a hajlékonyságnak, és ha meglátjuk, milyen egy spárgával kombinált póz, a motiváció is meglesz hozzá!
  • Ha nem bírjuk a monotóniát – az aerial hoopon egyvalamit biztos nem fogunk: unatkozni! A változatos, csodaszép pózok garantáltan lekötnek minket, és a 60 perc úgy elrepül, hogy észre sem vesszük.