Egészség

Milyen a jó párna? Hát ilyen!

Van, aki a nagyobb, keményebb párnákat szereti, más a kisebb, puhább ágyneműn szereti álomra hajtani a fejét. De milyen a jó párna, és miért fontos?

Fontos, hogy jó párnát válasszunk az alváshoz, mert a párna minősége befolyásolhatja az egészségünket, közérzetünket. Előfordulhat, hogy fejfájást vagy gerincpanaszokat okozhat, esetleg a vérnyomásunkra is hatással lehet. Nem beszélve arról, hogy a kialvatlanság miatt stresszesebbek, ingerültebbek is lehetünk.

Méret, anyag, alak

A méretnél fontos, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy a fejünk teljes terjedelmében elférjen rajta, a vállunk azonban a matracon feküdjön. Ha izzadósabbak vagyunk, praktikus lehet olyan párnát választani, ami mosható, és cseréljük rajta gyakrabban a huzatot – ezzel is hozzájárulva a kényelmesebb és egészségesebb alvásunkhoz. Amennyiben allergiások vagyunk, a párna anyagára is ügyeljünk, illetve arról is bizonyosodjunk meg, hogy a „töltelék” anyagára sem vagyunk allergiásak! A szintetikus anyagokat jobb kerülni. A nagyon régi, tollal bélelt darabokat is érdemes kidobni.

Fotó: Unsplash/ Nik Lanús

Fotó: Unsplash/ Nik Lanús

A párna alakja lehet téglalap vagy négyzet, a henger alakút inkább csak dísznek használjuk! A szakemberek szerint a nagypárnák helyett jobbak a minőségi kispárnák, az ideális méret körülbelül 40 x 80 centiméter.

A gyapjúból és a tönkölyből készült biopárnák a legnépszerűbbek, ezek használatát a szakemberek is ajánlják, mert jól kezelik a nedvességet, és nem izzadunk a használatuk közben. Emellett a selyem és a pamut is ajánlott párnaanyag.