Egészség

Megelőzés, kialakulás, kezelés: mindent az ekcémáról

Túlzás nélkül állíthatjuk, az ekcéma korunk népbetegsége: nemcsak a felnőttek, de a gyerekek, sőt már az újszülöttek egy jelentős része is küzd ezzel a problémával. De vajon mitől alakul ki, mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük, és miképp kezeljük? Szakértőnk válaszol.

Dr. Pongrácz Anna bőrgyógyász szakorvos válaszolt a Ridikül.hu kérdéseire:

Az ekcémának többféle típusa van, de főleg a száraz bőr talaján kialakuló ekcémák a leggyakoribbak – tapasztalatom szerint. Ilyenkor télen sokkal szárazabb a bőrünk, a gyermekeké talán még jobban, ráadásul sokkal érzékenyebb is, tehát ők eleve hajlamosabbak erre a bőrbetegségre. A kiszáradt bőr a hideg időben mikroszkopikusan megrepedezik, és ez a sérült bőr nem tud védekezni a külső hatások ellen. A száraz bőr viszket, a páciens vakarja, így felülfertőződik, és egy csúnya, gyulladásos folyamat megy végbe. Általában pici gyerekkorban fordul elő, de idősebbeknél is jellemző, és egyre gyakoribb.

Fotó: iStock.com/Tharakorn

Fotó: iStock.com/Tharakorn

Ilyenkor zsírozni kell a száraz bőrt?

Igen, fontos, hogy pótoljuk azt a zsiradékot, ami ilyenkor elveszik. Fürdés helyett ajánlatos inkább tusolni, a meleg vízben való áztatás sosem tesz jót a problémás bőrnek. És felhívnám a figyelmet, hogy az ekcémás kisgyerekeket sem kell fürdetni minden áldott nap, a tusolás, mosakodás bőven elég a téli hónapokban, mivel a fürdés a zsiradékot, a lipidréteget lemossa, s csak még szárazabbá válik a bőr. Létezik ma már rengetegféle testápoló, vannak köztük nagyon jó készítmények, drogériákban, patikákban beszerezhetőek, bátran kérdezzünk utána.

Fontos lenne még, hogy műszálas ruhákat, ha lehet, ne nagyon hordjunk, részesítsük előnyben a természetes pamutot, s inkább fehér színű fehérneműket hordjunk, ne pedig színeseket, azokból ugyanis a nyirkos bőrrel érintkezve kioldódnak a festékanyagok, melyek szintén irritálhatják az érzékeny bőrt, ezáltal provokálják az ekcémát. És természetesen igyunk sok folyadékot, ezáltal nemcsak kívülről, de belülről is hidratáljuk a szervezetet.

Milyen szerekkel tisztálkodjunk?

Tusolásnál illatmentes szereket használjunk, hidratáló, zsiradékpótló, minél semlegesebb termékeket. Patikában lehet venni csecsemők számára kifejlesztett mosakodó krémet, azt szoktam ajánlani nagyobb gyermekeknek, sőt a kifejezetten problémás bőrű felnőtteknek is.

Sokkal több ekcémás beteg érkezik a rendelőbe, mint ezelőtt mondjuk 20 évvel?

Sokkal.

Fotó: iStock.com/Tharakorn

Fotó: iStock.com/Tharakorn

Mi ennek az oka?

Én azt gondolom, hogy indokolatlanul sok vegyi anyagot használunk magunk körül: parfümöt, különféle illatanyagokat, de ott vannak a különböző tisztítószerek, melyek szintén irritálják a bőrt, sőt még az öblítőszerek is provokálják az ekcémát. De meg kell említeni a stresszt, a feszültséget is az okok között, hisz köztudottan az is komoly hatással van a szervezetünkre, és bizony a bőrünk állapotára, védekezőképességére is.

Javasolnám, hogy ne váltogassuk túl gyakran a vegyszereket, mosóporokat a környezetünkben, ha valami bevált, célszerű annál a terméknél maradni, hiszen arról tudjuk már, hogy nem fogja irritálni a bőrünket. De fontos, hogy ne használjunk abból sem nagyon sokat, épphogy csak egy picit öntsünk a mosógépbe belőlük. Ezek mind apróságok, de érdemes odafigyelni rájuk, annak érdekében, hogy elejét vegyük a bajnak.