×

Konyha

A túlhevített teflonserpenyő rákot okozhat

Vannak olyan rosszul rögzült konyhai szokásaink, amikről idáig nem is tudtuk, hogy szabadulnunk kellene tőlük. Olaj forrósítása, rossz serpenyőméret, hús leöblítése – miért felejtsük el? Rögtön elmondjuk.

Felforrósítjuk az olajat, amíg füstöl

Sok recept kezdődik úgy, hogy melegítsünk olajat egy serpenyőben… csakhogy ha már azt látjuk, hogy az olaj füstöl, az nem jelent jót. Túlzott hő hatására a növényi olajak elveszítik jó ízüket és beltartalmi értéküket, a bennük lévő hatóanyagoknak eltűnik a jótékony hatásuk. A „forrósítsunk olajat” annyit jelent, hogy legyen jó meleg, de még egyáltalán ne füstölögjön.

Túlpároljuk, agyonfőzzük a zöldségeket

Menzán mindennapos, hogy párolt zöldségköret címét egy adag színes trutyit kapunk, pedig a párolás lényege éppen az lenne, hogy a zöldségek vitamintartalma a lehető legmagasabb maradjon, állaguk pedig éppen csak puhább legyen a hőkezelés következtében. Ez például a brokkolinál vagy a cukkininál – mint a két leggyakoribb áldozat – azt jelenti, hogy van mit rágni rajtuk.

Fotó: iStock.com/LeszekCzerwonka

Fotó: iStock.com/LeszekCzerwonka

Túlpakoljuk a serpenyőt

Így nem pirulnak meg benne rendesen az ételek. A serpenyőben sütés lényege, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen az étel a forró felszínnel, és minél több finom pörzsanyag keletkezzen a felületén. Ezzel szemben ha telepakoljuk a serpenyőt, mert egy kétszemélyes edényben készítünk egy négy személyre szóló ebédet, akkor csak párolódni fog az étel, nem pirulni – az is lehet finom, csak nem ez volt az eredeti cél.

Nem pihentetjük a húst sem előtte, sem utána

A hűtőből kivett húst szobahőmérsékletűre pihentetni nem úri luxus, egyszerűen finomabb lesz tőle az étel. A fagyott húsokra ez kiváltképp igaz. Minél nagyobb a hőmérsékletkülönbség a hús külseje és belseje között, annál egyenetlenebb lesz az átsülése. Sütés után pedig azért nagyon (tényleg nagyon) fontos a hús pihentetése, hogy a szövetek közötti nedvesség (gőz, szaft, húslé, hívjuk, ahogy akarjuk) megmaradjon a húsban. Ha felvágjuk a sültet amint elkészült, azonnal látjuk, ahogy a szaftosságát adó gőz távozik belőle.

Megmossuk a húst felhasználás előtt

Amennyiben az a hús nincs tele szőr-, toll- vagy egyéb koszmaradványokkal, nem kell automatikusan lemosni. Ezt mindenki azért teszi, hogy a baktériumokat eltávolítsa a húsfelszínről. Csakhogy sütés-főzés közben a baktériumok úgyis elpusztulnak, viszont a mosogató tele lesz a szalmonellát okozó kórokozókkal. Sőt, egyes séfek szerint a mosással a hús ízéből is veszítünk.

Magas hőmérsékleten főzünk teflonserpenyőben

A 20. század egyik legnagyobb konyhai érintettségű felfedezése volt a teflon, ami ma is majd’ minden magyar háztartásban megtalálható. Szuper bevonat, az egyetlen, amelyen nem tapad meg sem a zsír, sem a nedvesség, könnyű tisztán tartani és egyszerű használni. Csakhogy a 2000-es évek elején kiderült, hogy magas hőfokon olyan veszélyes anyagok bomlanak le belőle, melyek felhalmozódnak a szervezetben és hosszú távon például rákot okoznak. Elvileg egy teflonbevonat két évig használható biztonságosan.

Fotó: iStock.com/RossHelen

Fotó: iStock.com/RossHelen

Figyelmetlenek vagyunk turmixolás közben

Kétfajta turmixolást használunk többnyire a konyhában: vagy a botmixeres változatot, vagy a turmixgépet, aminek lezárható teteje van. Előbbinél rendre előfordul, hogy a forró ételek (pl. krémleves) főzése közben egyenesen a lábosban turmixolunk, aminek az eredménye, hogy minket, a tűzhelyt és a munkalapot is ízléses levespöttyök tarkítanak utána. Utóbbinál pedig biztos sokakkal előfordult már, hogy beleöntötték a forró alapot a turmixgépbe, rátették a fedőt, majd bekapcsolás után le is robbant a tető az edényről – vagy ha később nem, hát amikor le akarták venni azt. Ennek oka, hogy az ételből időközben távozó gőz túlnyomást eredményez az edényben, illetve az amúgy is fortyogó levesben, ezért bumm, amint tud, pukkan, robban, fröccsen. Lábosban pépesítésnél tegyünk fedőt vagy konyharuhát az edényre, turmixgépnél ha lehet, valahogy hagyjunk lehetőséget a gőznek kijutni az edényből (résnyire nyitjuk a tetejét, tányért teszünk rá, kinyitjuk a kupakot, ha van).

Nem vigyázunk az üveg sütőtálakra

A legtöbbünknek van valamilyen üveg sütőtálja, és idővel majd’ mindenki szét is robbant egyet, mert nem figyel az üveg hőtűrésére. Pedig egyszerű: hideg tálba hideget, meleg tálba meleget, és hasonló hőfokra tegyük, mint amilyen maga az üveg – vagyis ha lehet, ne toljuk be az előmelegített 220 fokos grill alá, mert könnyen szétreped és akkor oda az étel, ráadásul takaríthatjuk a sütőt is.

Túlkeverjük a tésztákat

A süteményeknél gyakran esünk abba a hibába, hogy túlkeverjük a tésztát, főleg a muffinoknál és egyszerű piskótáknál. Ez azért baj, mert a túlkeveréstől a tészta nem lesz olyan könnyű, levegős, mint szeretnénk. Ahol azt írják, csak lazán keverjük össze a nedves és száraz hozzávalókat, ott az tényleg legyen egy gyors kutyulás, és kész.