Egészség

Már megint fuldoklik a főváros: ismét veszélyes a levegő Budapesten és több településen

Ismét romlott a légszennyezettségi helyzet, hétfőn tizenegy település – köztük Budapest – levegőjét minősítette veszélyesnek a magas szállópor-koncentráció miatt az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

Az OKK térképén hétfőn a főváros mellett tíz települést – Hernádszurdok, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Eger, Salgótarján, Oszlár, Nyíregyháza, Debrecen – jelöltek a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Hét további település levegőjét minősítették egészségtelennek. Ezek: Dorog, Vác, Szolnok, Dunaújváros, Várpalota, Szombathely, Szentgotthárd. A többi településen kifogásolt a levegő minősége. A főpolgármesteri hivatal hétfő hajnalban az MTI-vel azt közölte: Budapesten rövid idő alatt jelentősen romlott a levegő minősége, a fővárosban továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Emellett országszerte több településen van érvényben a szmogriadó valamely fokozata.

Budapest, 2017. január 24. Egy kémény füstje a szmogos Budapesten 2017. január 24-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A levegő javulásáért mi is tehetünk!

A szálló por nagy része a fűtésből származik: a súlyos mínuszok miatt természetes, hogy mindannyian befűtünk otthon, de ha szilárd tüzelőanyaggal fűtünk, például fával, papírral, azzal növeljük a légszennyezettség mértékét. Ezért ha tehetjük, fűtsünk gázzal! Ahol nem szükséges, ott ne fűtsük túl a helyiséget, nappal, amikor nem vagyunk otthon, vegyük lejjebb a hőfokot, és éjszaka is érdemes ezt tenni, hűvösebb levegőben egészségesebb az alvás is.

Emellett autó helyett használjuk a tömegközlekedést, ha ez megoldhatatlan, akkor legalább ne egyedül üljünk az autóban: szervezzük össze a családot, kollégákat, hogy együtt menjünk, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

Védjük magunkat!

Ezekben a napokban inkább ne sportoljunk a szabadban, és a reggeli, valamint a késő délutáni órákban ha tehetjük, maradjunk otthon. A gyermekeket, időseket és a krónikus légúti megbetegedésben szenvedőket különösen óvjuk a szabad levegőtől, ugyanis a szálló por rájuk van a legkárosabb hatással. Fogyasszunk sok vizet és antioxidánsokban gazdag ételt, hogy ellensúlyozzuk a felgyülemlett mérgező anyagokat szervezetünkben.