Otthon

Télből a nyárba: már nem luxus többé

Minden csak szervezés kérdése: repjegy, szállás, időpont és helyszínegyeztetések. Aki tudja, mit akar, hihetetlenül olcsón telelhet az örök nyárban, a Kanári-szigeteken.

Úti cél: irány az óceán!

Ha kitaláltuk, hova szeretnénk utazni (a fagyos télből az örök nyárba például), onnantól kezdve aztán kezdhetjük böngészni a végtelen internetet, mikor, hol, honnan a legolcsóbb. Szerencsére nem kell 6-8 hónappal korábban megvenni a jegyet feltétlenül, ám érdemes már ősszel nekiállni, s beállítani pár értesítőt, amik naponta küldik ajánlatukat. Ez a pár hét, esetleg egy-két hónap tökéletes ellenszere a téli depressziónak: tervezgetni, várni, majd lecsapni a legkedvezőbb alkalomra, útitervet készíteni fejben: ezek mind csodálatos dolgok, s el lehet ütni vele a munkaidő unalmas óráit is akár. Akinek végül igazán szerencséje van, akár 15 ezer forintért vehet repülőjegyet A Kanári-szigetek valamelyikére. Jó hír, hogy a Kanári-szigetekig átszállni sem szükséges, hiszen Budapestről, Bécsből és Pozsonyból is indulnak közvetlen járatok a négy nagy szigetére: Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura és Lanzarote.

Fotó: iStock.com/boggy22

Fotó: iStock.com/boggy22

Ezért az árért azonban tényleg ne várjunk semmi extrát, azonkívül, hogy eljutunk oda: korán kell kelni, csak egy kézipoggyászt vihetünk magunkkal, s a közel ötórás út alatt még egy kávét sem kapunk, csak pénzért. De szerencsére a szigeteken nem is lesz szükségünk nagykabátra, csak bikinire, papucsra, egy rövidnadrágra és pár pólóra – ez pedig belefér simán egy kézipoggyászba. Kanárin egész télen 20-22 fok a minimum, napsütés, óceán, kitűnő szállások és éttermek várják az ideérkezőket. De ne csodálkozzunk, ha a sziget déli felén akár 31 fokkal is találkozhatunk január derekán. Itt minden lehetséges.

Szállás okosan

Nem titok, hogy a szálloda drága, hiszen októbertől nagyjából február végéig tart ott a főszezon: ilyenkor megszállják a szigetet a fázós észak-európaiak és a még fázósabb déliek is. Viszont leleményes nép a magyar, s mit tesz? Keres magánszállásokat, hosteleket, ahol gyakorlatilag egy jelképes összegért szállhat meg, feltéve, ha kibírja a laza fiatalokat, akiket a világ minden tájáról fújt össze oda a szél.

Fotó: iStock.com/Bareta

Fotó: iStock.com/Bareta

Ezzel két legyet ütünk egy csapásra, hiszen a szállodai szobaárak töredékébe kerülnek az apartmanok, hostelágyak, és mivel ezekben nagyrészt van konyha, így mi magunk készíthetjük el a reggelinket, sőt, este még egy egyszerűbb fogást is összedobhatunk: a legbátrabbak kereshetnek egy helyi eldugott kis piacot, s az óceánban fellelhető összes tengeri herkentyűt elkészíthetik maguknak, itthon ilyen alapanyagokhoz ugyanis lehetetlen hozzájutni. Ennek ellenére mindenkinek javasoljuk, hogy keressen fel éttermeket is, inkább a turistaútvonalakon kívül esőket, hiszen ott töredékébe kerül az étel, mint például a parti sétányon, és elképesztően finomak.

Fotó: iStock.com/donstock

Fotó: iStock.com/donstock

A hegyek és az óceán

S hogy aztán mivel töltsük ott azt a szűk egy hetet? Ez már igazán csak rajtunk múlik, de gyakorlatilag bármit csinálhatunk: leutazhatunk délre, s feküdhetünk naphosszat a forró homokban, míg otthon tombol a mínusz 20, bemerészkedhetünk a szigetek közepébe, s megmászhatjuk az elképesztő csúcsokat (itt ne lepődjünk meg azon, ha havazik, sem a 2 fokos hőmérsékleten), de meglátogathatjuk a tündéri édes ki falvak vasárnapi piacát, eldugott, csodás neogótikus mini katedrálisait, rumgyárait vagy kávéültetvényeit. Gyermekekkel nézhetünk delfin- és/vagy papagájshow-t, különleges állatkertet, sivatagi homokdűnéket vagy éppen a Kolumbusz-házat. De leginkább lazítsunk, élvezzük a meleget, a napsütést, nézzük az óceánt, merészkedjünk bele, nem olyan hideg az a 19 fok!

Tippek, tanácsok, melyeket mindenképpen fogadjunk meg, ha a Kanári-szigetekre utazunk:

  • Bármennyire hideg is van itthon épp, higgyük el, ott meleg vár minket, a bakancsot, a sálat és a sapkát hagyjuk itthon, s már a reptérre is tavaszi kabátban és vékony cipőben érkezzünk.
  • Mindenképpen kössünk utasbiztosítást!
  • Vezetékes vizet ne fogyasszunk, biztos, ami biztos. Remek söreik és még finomabb boraik vannak.
  • Ne költsünk nagy bőröndre, hiszen egy 23 kg-s csomag feladása adott esetben pont annyiba kerül, mint a repülőjegyünk. Bele kell férnie mindennek a kézipoggyászba, ha egy hétre megyünk csupán.
  • Rengeteg gyógyszertár van a szigeten, ha baj van, kéznél vannak. Azonban készüljünk fel rá, hogy angolul nem nagyon beszélnek a helyiek, ezért pár szót mindenféleképpen tanuljunk meg spanyolul, vagy töltsünk le egy szótárt telefonunkra.
  • Fedezzük fel az egész szigetet, rengeteg az eldugott gyöngyszem: strand, étterem, falu.
  • Ne lepődjünk meg, de sok az idős turista, pláne télen, ők aztán nem hangoskodnak. De mindenki nagyon tündéri, imádják egymást, elvégre nyaralunk.