A vágyfokozó ételek kedvelt témakör, többnyire azonban csak azok az alapanyagok vagy fűszerek kerülnek felsorolásra, amelyek ilyen-olyan módon feltüzelik a nemi vágyat, serkentik a libidót. A fűszerek közül többnyire a fahéjat, a gyömbért, a csilit, a kurkumát, a csokoládét említik. Az alapanyagok közé pedig olyan élelmiszereket sorolnak, melyek vagy jótékonyan hatnak a keringésre, vagy tápanyagtartalmuknak köszönhetően például energiát adnak a khm… „fizikai igénybevételhez”. Gyakran említik a lazacot, az avokádót, a mandulát, a mogyoróvajat, a rákot és tengeri herkentyűket vagy a kaviárt. Az alábbi összeállításban három újdonságnak ható receptet ajánlunk.
Őrölt macagyökér – Fotó: iStock.com/marekuliasz
Ez a kávé mindenkit feltüzel
Ezt a receptet az angol receptoldalakon egyszerűen csak szexkávénak hívják, talán nem kell magyarázni, hogy miért. És hát ma már legalább annyiféle kávétípust nevesítenek, mint szexpozíciót, ennél fogva miért ne lehetne a latte, a moccacino vagy a french press mellett akár szexkávé is?
Hozzávalók:
Egy csésze frissen főzött amerikai kávé
1 ek. natúr kakaópor
2 ek. kókusztej
1 ek. méz
0,5 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt macagyökér
Ehhez a recepthez amerikai kávé vagy filteres kávé, esetleg french press való, akinek otthon eszpresszógépe van, az készítsen egy hosszú kávét, és öntse fel 50 ml forralt vízzel. A kakaóport és a fahéjat összekeverjük, majd egy kézi habosító segítségével minden hozzávalót a kávéhoz adunk. Akinek nincs otthon kézi habosítója, az öntse a kávét egy kisebb tálba, és habverővel keverje el a hozzávalókat. A macapornak legalább egyperces intenzív habosítás szükséges, hogy szépen feloldódjon a kávéban. Aki igényli a kávéhoz a tejet, tegyen bele nyugodtan ízlés szerint, de a kókusztejet akkor sem érdemes kihagyni, sokat veszítene az ital az élvezeti értékéből.
Fotó: iStock.com/mpessaris
Fahéjas csirkefalatok pestós tésztával
Fahéj és pesto együtt? Igen! Bár elsőre talán kicsit furcsán hangzik, ez a párosítás tényleg nagyon finom együtt.
Hozzávalók (2 főre):
30 dkg csirke- vagy pulykamell
1 tk. fahéj
2 ek. méz
só, bors
3 ek. olívaolaj
Penne tészta
Bazsalikomos pesto
Ízlés szerint parmezán
A húst apró falatkákra vágjuk, sóval, borssal és a fahéjjal ízesítjük, majd rálocsoljuk az olívaolajat, összekeverjük, és pár percig pihentetjük. Végül forró serpenyőben fehéredésig sütjük. Ezután adjuk hozzá a két evőkanál mézet, és addig sütjük, amíg a húsfalatok szépen meg nem pirulnak – tovább ne, nehogy a fahéj megégjen. A penne tésztát al dentére főzzük, majd rögtön lecsepegtetés után fejenként egy lapos evőkanál pestóban átforgarjuk. A tésztára a tányéron szórjunk/reszeljünk egy kis parmezánt vagy pecorinót (vagy bármilyen sokáig érlelt keménysajtot), és tálaljuk a csirkével.
Őrölt gyömbér, chili, kurkuma – Fotó: iStock.com/Shaiith
Fűszeres, marinált, csábító
Az alábbi recept eredetileg marhahússal készül, de nyugodtan elkészíthető kacsamellből, sőt akár sertés- vagy csirkehúsból is (persze marhával vagy kacsával a legfinomabb).
Hozzávalók (2 főre):
A páchoz:
2 ek. rizsecet (vagy más enyhe ecet)
5 ek. szójaszósz
1 ek. méz
1 ek. friss reszelt gyömbér
1 tk. őrölt kömény
Csilipaprika friss vagy őrölt formában
Továbbá:
2 kacsamell
1 ek. kukoricakeményítő
2 ek. növényi olaj (ne olíva)
1 ek. szezámolaj (elhagyható)
3-4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 csilipaprika
Fél citrom méretű gyömbérdarab gyufára aprítva
Fél csokor koriander (vagy petrezselyem)
A húst nagyon vékony szeletekre vágjuk, és az elkészített pácban legalább egy órát állni hagyjuk. A keményítőt két evőkanál vízben feloldjuk. Egy nagy serpenyőben vagy wokban olajat hevítünk, és hirtelen átsütjük benne a húsdarabokat, majd tálra tesszük őket. Beledobjuk a wokba a gyömbért, csilit, fokhagymát, és fél-egy percig sütjük. Visszatesszük a serpenyőbe a húst, rádobjuk az újhagymát, ráöntjük a keményítőt, és újabb fél-egy percit pirítjuk őket. Tányérra szedjük, és megszórjuk korianderrel. Hófehér rizzsel tálaljuk.







