Konyha

Ami tényleg kell a konyhába, és ami kifogásnak van

Akinek konyhája van, annak konyhai kütyüje is van. Legyen az egy soha nem használt aszalógép vagy a jó öreg botmixer, mind helyet foglalnak. Hamarosan jönnek a nagy tavaszi konyhai leértékelések, de még mielőtt megnyílna a pénztárcánk, gondoljuk végig józan ésszel: valóban szükségünk van még egy porfogóra?

Időt spórolnak nekünk, egyrészt mert hamarabb elkészül az étel, másrészt mert többnyire praktikus nemcsak a használatuk, de a tisztán tartásuk is. Ők a konyhai szövetségeseink.

Fotó: iStock.com/bokan76

Fotó: iStock.com/bokan76

Botmixer: Alig pár ezer forintért már egy márkás, strapabíró darabot kapunk, ami éveken keresztül jó szolgálatot tesz. Aki már ismeri a bébiételes korszakot, annak nem kell külön ecsetelni, miért, de a krémlevesek kedvelői is elismerően bólogathatnak. A legjobb, ha lecsavarható fémfejjel rendelkezik – könnyebb elmosni, és jobban bírja a hőt, pl. a fortyogó levest.

Kontaktgrill/melegszendvics-sütő: Vannak korszakok az ember életében, amikor rákattan a melegszendvicsre, a gofrira, a minipalacsintára, a sült szalonnára… ez utóbbi ugyan serpenyőben is elkészíthető, az előbbiek viszont nem. Szintén tízezer forint alatti árakon már kis méretű, de normális teljesítményű eszközöket is találunk. Akár olyan kivitelben is, aminek cserélhető a melegítőlapja melegszendvics-, gofrisütő vagy kontaktgrill kivitelre, így 3 az 1-ben módon tudjuk variálni.

Általános robotgép: Elég széles skálán mozognak a konyhai robotgépek, vásárlás előtt érdemes tényleg végiggondolni, mire fogjuk használni. A több tizenféle funkciót a legtöbben nem is használják ki, akkor meg fölösleges horrorösszegeket kiadni értük. Aki kicsit komolyabban főz otthon, nézzen olyan gépet, aminek jó a motorja, esetleg lehet hozzá külön funkciókat adó tartozékokat venni, és aminek többnyire fémből vannak a kiegészítői.

Vízforraló: Hiába használ fajlagos energiában többet, az időnyereség, amit vele elérünk, mindent visz. A mikró mellett talán a legpraktikusabb eszközünk, kiválasztásánál érdemes a fémből készült darabokat választani a műanyag helyett.

Egyfőzéses partnereink és a feneketlen kamrapolc

A kozmetikai termékek és a ruhák mellett talán a konyhai kiegészítők azok, amik apró kis piktogrammok formájában a nők géntérképében kódolva vannak. Olyan ez, mint a cipővásár: de jó ez a kis cucc, biztos jól jön majd valamikor… Aztán sosem kerül ki a dobozból sem a tortelliniszaggató, sem a tojásszétválasztó, sem a narancshéjcsíkozó. Idővel viszont betelik a kamrapolc vagy konyhaszekrény, és költözéskor vagy lomtalanításkor jövünk rá, mennyi „kincset” halmoztunk fel.
Az alábbi eszközöket az esetek többségében nem használjuk annyiszor, hogy érdemes lenne rájuk pénzt vagy helyet pazarolni. Csak akkor vegyük meg, ha TÉNYLEG nagyon indokolt a meglétük!

Narancsfacsaró: Legnagyobb hibája, hogy nem tudja hatékonyan kifacsarni az összes levet a gyümölcsből, így egyáltalán nem gazdaságos a használata. Cserébe viszont el is kell mosogatni.

Tojásfőző: Egy kis lábos is tökéletesen megteszi helyette, ugyanannyi időbe telik abba belerakni a tojásokat, mint a tojásfőzőbe.

Aszaló: Nem állítjuk, hogy teljesen fölösleges, de a tapasztalatok szerint a legtöbb családban csak az első szezonban használják. Egyszerre nem lehet vele sok gyümölcsöt aszalni, ha nagy csomagban rakjuk el, hamar megpenészedik, némelyik típus hangos, és nagyon sokáig tart az aszalás. Utána marad a csomagolt aszalt gyümölcs, maga a készülék viszont igen nagy helyet foglal.

Minifánksütő: Ahol kisgyerekek vannak, és havonta többször szerveznek babazsúrt, ott talán van létjogosultsága, egyebekben hosszú távon egy-két minifánk- vagy minimuffintepsi is megteszi. Ugyanez a helyzet a cake-pop sütőkkel is, amiknek most óriási divatja van, de jövőre úgyis jön valami más.

Fotó: iStock.com/gourmetphotography

Fotó: iStock.com/gourmetphotography

Fagyigép: Az otthoni fagyikészítő mánia általában egy hétig tart minden nyáron, ráadásul a legtöbb recept külön megadja a fagyigép nélküli lépéseket is. És a legtöbbször ki kell üríteni hozzá a fagyasztóban egy teljes fiókot, ami szinte lehetetlen.

Elektromos konzervnyitó: Mosolyt csal az arcunkra… a legtöbb konzervdoboz ma már amúgy is kézzel nyitható, de ha mégis hagyományos konzervet veszünk, a kézi nyitó használata nemhogy nem bonyolultabb, sokszor még egyszerűbb is. Ráadásul ezeket is tisztán kell tartani, és könnyen berozsdásodik, vagy beleragad, ami a konzervből ráfröccsent.

Meggymagozó: Nagyüzemi meggyevők persze biztosan kételkednek a meggymagozó fölöslegességében, de akik évente csak egyszer főznek meggylekvárt, azok magozzák kézzel, vagy nézzék meg az alábbi videót. Ráadásul ezzel sem lehet nagyon gyorsan dolgozni, mert akkor elég magas lesz a hibahatár…