×

Egészség

Az influenza súlyos szövődményei

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala az Országos Epidemiológiai Központtal és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal közösen az alábbi tájékoztatást adja ki az influenzajárvány folyamán bekövetkező halálos kimenetelű esetek előfordulásáról.

Az influenza jellemzően szövődménymentesen zajlik, 3-5 nap alatt magától gyógyul. Az időseknél az influenza A(H3N2) vírus okozhat súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést, míg a fiatalabb korosztályba tartozóknál inkább a 2009. évi világjárványt okozó, jelenleg szezonális influenza A(H1N1) vírus lehet veszélyes.

Ha idősebb személy fertőződik influenzavírussal, nagyobb az esélye, hogy a betegség során valamilyen szövődmény lépjen fel. A 60 éven felüliek általában gyakrabban szenvednek valamilyen krónikus betegségben, ezért a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességük is gyengébb lehet.

Debrecen, 2016. november 23. Influenza elleni védőoltást tartalmazó ampullák Dézsi Ágnes háziorvos debreceni rendelőjében 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Debrecen, 2016. november 23.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szintén a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak életkortól függetlenül azok, akik valamilyen szív-ér rendszeri, idült légzőszervi betegségben szenvednek, vagy egyéb krónikus betegségük van. Náluk is gyakoribb a súlyos lefolyású influenza, mint az egyébként egészséges embereknél. A súlyos lefolyás elsősorban tüdőgyulladás formájában jelentkezik, amit okozhat maga az influenzavírus. Ebben az esetben a láz 3-4 nap múltán sem csökken, a beteg állapota romlik, légzési elégtelenség lép fel, a mellkas röntgenfelvételén kétoldali elváltozás látható. Az influenza következtében kialakulhat felülfertőződés is, melynek egyik leggyakoribb és legsúlyosabb formája a bakteriális tüdőgyulladás. Ekkor jellemzően néhány napi láztalanság után romlik a beteg állapota, láza ismét felszökik, a mellkas röntgenfelvételén egyoldali beszűrődés látható.

Az idei szezonban a megbetegedések döntő többségét az influenza A(H3N2) vírus okozza. A súlyos légúti tünetekkel orvoshoz forduló, különösen a kórházi ellátást igénylő időseknél ezért gondolni kell az influenza megbetegedés lehetőségére. Esetükben javasolt az influenzaspecifikus antivirális kezelés még akkor is, ha előzetesen influenza elleni védőoltásban részesültek. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a tünetek megjelenését követő 48 órán belül megkezdődik.