Egészség

Fokhagymaszirup, torma, gyömbér ilyenkor a legjobb barátaink

Az influenzát valójában nem lehet gyógyítani, csupán megelőzni, majd kúrálni és kiheverni. Nézzünk pár ősi és modern kori házi praktikát!

Fokhagymaszirup

A fokhagyma gyógyító, antibakteriális hatásáról már sokat olvashattunk; ehetjük magában, mézzel, citrommal, de készíthetünk belőle szirupot is. Szükségünk lesz hozzá 8 gerezd fokhagymára, 3 evőkanál mézre és 1 dl almaecetre. A fokhagymákat pucoljuk meg, reszeljük le (akit zavar az ujjakon megtapadó jellegzetes szag, az használjon vékony gumikesztyűt ennél a műveletnél), tegyük a masszát egy befőttesüvegbe, öntsük rá a mézet, és állítsuk forró vízbe addig, amíg a méz fel nem olvad, azaz folyóssá nem válik. Ha ez megvan, adjuk hozzá az ecetet, kevergetve hűtsük ki, majd tegyük a hűtőszekrénybe, s minden reggel együnk belőle egy evőkanálnyit étkezés előtt, így nem lesz kellemetlen tőle a leheletünk.

Fotó: Unsplash/ Henrique Félix

Fotó: Unsplash/ Henrique Félix

Torma

Egy kiskanálnyi frissen reszelt torma képes hatékonyan kezelni a bedugult orrot, arcüreget. A benne található izotiocianát vegyületnek köszönhetően a légutak könnyen megszabadulnak a letapadt váladéktól, melyben a baktériumok tanyáznak.

Húsleves

A nagyik tyúkhúslevese nemcsak a lelket, de a beteg testet is gyógyítja. A forró lé ugyanis segít felszakítani a letapadt váladékot, s pótolja a folyadékot, emellett tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, melyek mind segítik a gyógyulást.

Gyömbér

A gyömbér a köhögést és a torokfájást képes enyhíteni, nem véletlen, hogy a legtöbb köhögés elleni cukorkában megtalálható. Ihatjuk teaként is, vagy reszelve magában, ha bírjuk.