Egészség

A klimax nem egy korszak vége, hanem egy új kezdete

A menopauza minden nőt megvisel, ha nem testileg, akkor lelkileg, de mindenképpen nehéz időszaka az életnek. De bármi is történik a szervezetünkben, nem szünteti meg a nőiességünket, sem az egészséges szexuális életet.

Tünetei

A klimax fellépését a rendszertelenné váló vérzés előzi meg, úgy, mint fiatalkorban a kezdetekkor, lehet erősebb vagy gyengébb, jelentkezhet sűrűbben vagy gyakrabban, mint azt megszokhattuk. A hőhullám is gyakori jelenség, hidegrázás vagy kipirulás, ez tarthat pár másodpercig, de legfeljebb 10 percig. Menopauzáról, azaz a menstruáció végleges megszűnéséről akkor beszélhetünk, amikor legalább már egy éve nem tapasztaltunk hüvelyi vérzést. A hormonszint csökkentése maga után vonja a hüvelyfolyadék mennyiségének csökkenését, ami hüvelyszárazsághoz, viszketéshez, szúró, égető fájdalomhoz vezethet.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Érzelmi megrázkódtatás

Ám a testi tüneteknél általában súlyosabb szokott lenni az érzelmi megrázkódtatás: sokan ekkor szembesülnek azzal, hogy életük egy szakasza lezárult, nem fiatal nők már. Ám nem kell hogy emiatt depresszióba essenek a hölgyek, hiszen szélsőséges tünetek esetén hormonális gyógyszerekkel lehet segíteni a kellemetlenségeken, s a tudomány mai állása szerint még legalább annyi hátravan az életből, mint amennyi eltelt már belőle. Nem kell hogy a menopauza megszüntesse a nőiességet vagy a szexuális életet, sokakra felszabadítóan hat, úgy érzik, megszabadultak egy gondtól, már nem kell aggódni, hogy teherbe esnek.