Konyha

Cseréljük le a krumplit! Kalóriaszegény köretek, amikkel jól is lakunk

A magyar konyha kedvelt körete a krumpli. Főtt, párolt, így-úgy-amúgy sült formában rengeteget fogyasztjuk húsok mellé, de akár anélkül is: a krumplis tészta, paprikás krumpli megszokott ételek vacsorára.

Pedig krumpliból könnyű gigantikus adagú szénhidrátot bevinni a szervezetünkbe, és bár kétségtelen, hogy a működéshez szükségünk van erre, ha túlzásba visszük, hamar felkúsznak a plusz kilók. Különesen esténként törekedjünk arra, hogy szénhidrátban szegény köreteket fogyasszunk – mutatunk pár példát, amire öröm lesz lecserélni a burgonyát!

Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Cékla

A céklát nem csak savanyúság formájában fogyaszthatjuk! A cékla 100 grammjában csupán 6 gramm szénhidrát van, míg a krumpliban 20 gramm, ezért tökéletes választás este egy szelet hús mellé (de nyersen nassolva is). Készítsünk belőle céklatócsnit: reszeljük le a zöldséget, majd keverjünk hozzá fűszereket, tojást és egy kevés teljes kiőrlésű lisztet.

Hamis sült krumpli

Készíthetünk sült krumplit zöldségből is: az érzés hasonló, a meleg, fűszeres és ropogós zöldséghasábok tökéletesen eltelítenek minket anélkül, hogy teleennénk magunkat felesleges kalóriákkal.

Tojás

A tojás mint köret?! Igen! Nem csak szalonnás rántottaként fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle például frittatát is, ami az olaszok kedvelt étele. Ez egy gazdag, sütőben sült omlett, amibe bátran keverhetünk zöldségeket, húsokat és sajtot is – utóbbit a kalóriaszegény vacsihoz elhagyhatjuk!

Édesburgonya

Ez a verzió áll legközelebb az eredeti krumplihoz, pedig kevés köze van egymáshoz a két zöldségnek. Az édesburgonyából is tudunk csipszet csinálni: szeleteljük fel egyenletes, vékony karikákra, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és sóval, majd a sütőben süssük ropogósra őket. Azért ez annyira nem szénhidrátszegény megoldás, de a krumplinál sokkal egészségesebb!