Otthon

Mintha nem is a Földön lenne: kristályok, víznyelők, földalatti őserdő

Nemcsak a talajszint felett találunk izgalmas kincseket ezen a bolygón: meglepő, milyen sokféle barlang rejtőzik a föld alatt, és milyen változatos méretben, formában, sőt színben!

Egy barlang, ami hatalmas kristályokkal van teli

Mexikóban található, a Chihuahua-sivatag alatti Naica bányarendszerben, és nem véletlenül hívják Cueva de los Cristalesnek, azaz Kristálybarlangnak. Még csak 17 éve tudjuk, hogy létezik, ekkor lelt rá egy bányász testvérpár 300 méter mélyen. A barlang a korábban felmelegedő, ásványokban gazdag talajvíznek köszönhetően elképesztően nagy kristályokkal kápráztat el, van köztük 11 méter hosszú és ötven tonnás súlyú darab is. A kétemeletnyi magas barlangban azonban csak óvatosan szabad rácsodálkozni a gyönyörűségekre, 45 Celsius-fokos meleg van, a páratartalom is olyan magas, hogy csak oxigénpalackkal érdemes körülnézni.

Fotó: iStock.com/rep0rter

Hatalmas kristályok – Fotó: iStock.com/rep0rter

A világ legnagyobb barlangjában

Vietnámig kell érte utazni, de megéri: a Hang Son Doong nem csak egyszerű üreg a föld alatt: simán elférne benne egy felhőkarcoló, saját folyója és növényvilága is van. Mivel felülről egy kis helyen besüt a nap, egész dzsungel fejlődött ki odabent. A földönkívüli látványt csak 1991-ben fedezte fel egy brit barlangkutató, mert a helyiek bár tudtak a barlang létezéséről, a folyó és a szél hangjai miatt nem mertek leereszkedni az üregbe. Négy éve a Hang Son Doong a turisták számára is látogatható, igaz, nem ingyen: több mint nyolcszázezer forintnak megfelelő összeget kell kifizetniük egy barlangtúráért. Ez nem sok embert tart vissza: a 2017-es évre egyetlen perc alatt elfogyott az összes jegy.

Fotó: iStock.com/AlbertoLoyo

Csodálatos márványbarlang Chilében – Fotó: iStock.com/AlbertoLoyo

A chilei márványbarlang

Dél-Amerika legmélyebb, legkékebb édesvizű tavában a víz egy egész barlangendszert vájt ki. Az alagutakat csónakon lehet bejárni és megcsodálni a türkiz színű falakat, a márványhoz hasonlító mintás felületeket, oszlopokat, boltíveket. Az ötvenmilliárd tonna vizet raktározó barlangrendszert az őslakos Teheulche nomád törzs tagjai régóta ismerték, a mai ember azonban csak 100 éve fedezte fel.

Fotó: iStock.com/spumador

Fingal-barlang – Fotó: iStock.com/spumador

A skót Fingal-barlang

Ez a barlang nem tóban, hanem a tengerben található, és azért is különleges, mert falai vulkáni eredetű bazaltoszlopokból állnak. Az ívelt bejáratot hol láthatóvá teszi a hullámzó víz, hol nem. A barlangba csak akkor lehet bemenni, ha csendes az idő, ekkor is csónakba kell ülni a különleges látványért. A visszhangok, az elképesztő formák nem csak turistákat kápráztattak el: Felix Mendelssohn egész művet komponált miatta, de John Keats költő és a Pink Floyd együttes is megemlítette már a barlangot műveiben.

Fotó: iStock.com/Lomingen

A Nagy Kék Lyuk – Fotó: iStock.com/Lomingen

Egy titokzatos hely az óceán közepén: a Nagy Kék Lyuk

Csupán bátor búvárok számára látogatható. Az egész tulajdonképpen egy függőleges víznyelő barlang Közép-Amerika keleti partjának vizeiben Belize mellett a Világítótorony-zátony közepén. A Nagy Kék Lyuk 300 méter átmérőjű és 124 méter mély, tökéletesen kör alakú, ami népszerűségét magának Cousteau kapitánynak köszönheti.

Fotó: iStock.com/paulprescott72

A horvátországi kékség – Fotó: iStock.com/paulprescott72

Kék színvarázs

Ez a horvát barlang elérhetőbb közelségben található számunkra is. A gyönyörű kék vizű látványosság a Vis szigettől öt kilométerre található, bejárata a fehér sziklákba vájt, mesterségesen kialakított boltívekből áll. A visszaverődő fény olykor teljesen kékké varázsolja az egész barlangvilágot.

Fotó: iStock.com/spumador

Grotto Mangiapane, Szicília – Fotó: iStock.com/spumador

Falu a barlangban

A szicíliai Grotto Mangiapane települést tényleg érdemes felfedezni: a falut a két hegy közé ékelődött barlangba építették több ezer évvel ezelőtt. Házak, istállók, kápolna és macskaköves utcák nyomait fedezhetjük fel, miközben évezredes barlangrajzokat tanulmányozhatunk. A barlangot egyébként egészen az 1950-es évekig lakta egy olasz család, egykori lakhelyükből mára turistalátványosság lett.