Te + Én

Apák és lányaik: 5 film a köztük lévő különleges kapcsolatról

Az apa-lánya kapcsolat különleges. Mert egy apának az ő kislányánál nincs okosabb, szebb és drágább a világon. A lánynak pedig az apja az a férfi, akiről tudja, hogy élete végéig óvja és vigyáz rá, aki megvédi mindentől és mindenkitől. Mert apa is csak egy van. És ezt a filmvásznon többször meg is mutatták. Mi öt alkotást gyűjtöttünk össze az apa-lánya kapcsolat jegyében, íme!

1. Hanta-palinta (Mon père, ce héros), 1991

Számunkra az egyik legkedvesebb ez a francia vígjáték, amelyben André (Gérard Depardieu) lányával, a 14 éves Véróval (Marie Gillain) Mauritiusra utazik, hogy ott töltsék az ünnepeket. A kamasz lány istencsapásként éli meg, hogy édesapjával kell vakációznia. Csakhogy a szállodájukban megpillantja az ellenállhatatlan Benjamint. Valóságos haditervet épít fel álmai férfijának elcsábítására, amelynek lényege egy nem mindennapi történet: az anyja őrült, ő pedig megszökött a szeretőjével, Andréval… A filmet később Apám, a hős címmel ismét elkészítették, ebben szintén Gérard Depardieu a főszereplő.

 

 

2. Apádra ütök (Meet the Parents), 2000

A vígjátékokból sosem elég, máris itt a következő, amelyben Greg Beckur (Ben Stiller) fülig szerelmes barátnőjébe, Pambe (Teri Polo), feleségül is szeretné kérni. Csakhogy különféle külső körülmények miatt ez mégsem jön össze és Greg rájön, hogy Pamela kezéhez a lány apján, a félelmetes Jack Byrneson (Robert De Niro) át vezet az út. Amikor New Yorkba utaznak Pam húgának esküvőjére, Greg úgy érzi, ez a megfelelő alkalom, hogy megkérje Pam kezét. Csakhogy minden balul üt ki. Ráadásul az apa szerint senki nem lehet elég jó az elsőszülött lányának, Pamnek, és a tények, melyek szerint Greg macskagyűlölő, ápolóként dolgozik és vezetékneve (Beckur) sem éppen szokványos, egyáltalán nem javítanak a helyzeten…

 

 

3. Apja lánya (Jersey Girl), 2004

Szintén egy romantikus vígjáték, amelyben Ollie Trinknek (Ben Affleck), a sikeres újságírónak remek karrierje mellett van egy szerető felesége (Jennifer Lopez) és nagyvilági fényűzésben élnek. Mindezek megkoronázásaként gyermekáldásnak néznek elébe. Az idill azonban csak addig tart, amíg felesége a szülést követően meghal, és egyedül marad kislányával, Gertie-vel (Raquel Castro). Az apaságot és a karriert képtelen összeegyeztetni, ezért Ollie-t kirúgják az állásából. Mivel nincs más választása, visszaköltözik apjához (George Calin) a nyugis New Jerseybe. Az életüknek azonban ezzel még koránt sincs vége!

 

 

4. Elrabolva (Taken), 2008

A film, amire minden apa gondol, ha a kislánya bajba kerülne. Hogy megtalálja azt, aki bántani merészeli, és bármit megtesz a lányáért, beleértve akár a bosszút is. A filmben ugyanis Bryan Mills (Liam Neeson) valaha a titkosszolgálat egyik legkiválóbb ügynöke volt, újabban sztárokat véd a rajongóktól. 17 éves lánya, Kim (Maggie Grace) az anyjával, Lenore-ral (Famke Janssen) és tehetős mostohaapjával él és épp Párizsba készül legjobb barátnőjével. Kimet nem sokkal később elrabolják. A lánynak azonban még sikerül beszélnie az apjával, aki rögtön megérti, hogy mi történik és a megmentésére indul.

 

 

5. Apák és lányaik (Fathers and Daughters), 2015

Az Apák és lányaik pedig egy megható és érzelmes családi történet egy New York-i apa és lánya egymás iránti szeretetéről. A film két idősík között váltakozik: a ’80-as években játszódó történésekben Jake Davis (Russell Crowe), a Pulitzer-díjas, mentális problémákkal küzdő regényíró özvegyként neveli ötéves kislányát, Katie-t (Amanda Seyfried). A jelen idejű cselekmény pedig az immár felnőtt, Manhattanben élő 30 éves Katie mindennapjait mutatja be, aki gyermekkori démonjaival szembeszállva próbálja meg helyes mederben tartani életét.

 

 

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása Apám beájulna címmel 17:10-kor a Dunán. Itt lesz velünk a stúdióban Polgár Odett, Lackfi Johanna és Sztarenki Dóra. Meglepetés férfivendég nélkül persze most sincs Ridikül!

A pénteki adást pedig ezen a linken nézhetjük vissza.