Konyha

Egészséges ebédidő: gyorskaja helyett inkább ezt válasszuk!

Nagyon nehéz egészségesen étkezni, ha munka közben alig van időnk ebédelni, vagy a kollégákkal állandóan a közeli gyorsétteremben kötünk ki, már csak megszokásból is. A jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel igenis tehetünk az egészségesebb ebédszünetekért!

Állítsunk fel szabályokat!

Először is gondoljuk végig, milyenek a körülményeink, és mi az az egészségterv, aminek tényleg van realitása, azaz be is tudjuk tartani. Hiába határozunk el erősen valami olyat, ami nem illik a napirendünkbe, sőt, az egész életünkbe! Előkészületként írjunk listát azokról a területekről, ahol változtatni szeretnénk, és gondoljunk mindent szépen végig! Például le akarjuk  cserélni a cukros üdítőket vízre, és kevesebb kávét fogunk inni? Akkor gondoskodnunk kell mindennapi ásványvizünkről, csökkentett koffeintartalmú kávéról vagy kávépótlóról, gyümölcsléről. Ha elhatároztuk, hogy  soha többet nem eszünk az irodai automatából, akkor legyen nálunk a fiókban többféle egészséges rágcsálnivaló, hogy végig tudjuk dolgozni a napot – különben  könnyen elcsábulunk.

Főzzünk otthon!

A legegyszerűbb módja a munkahelyi étkezés megváltoztatásának az, ha szépen megfőzünk esténként magunkra – vagy akár az egész családra –, és egy csinos dobozban vagy befőttesüvegben magunkkal visszük. Ehhez kell egy olyan táska, amibe beleférnek a – nem mellesleg – jól záródó dobozok, illetve plusz idő a bevásárlásra és a főzésre. Ha ez túl nagy falatnak tűnik, akkor kezdetnek cseréljük le a délelőtti és a délutáni nassolnivalót aszalt gyümölcsökre, magvakra, zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű lisztből, de cukor nélkül készült pékárura! Csokiból is kaphatunk már kristálycukortól mentes változatot. Az egészséges ebédfőzéshez érdemes beszerezni egy wokot, grillezős serpenyőt, zöldségpárolót, de ha jól átgondoljuk a listáinkat, a vásárlás és a főzés nem vesz el olyan sok időt, és legalább kiélhetjük kreativitásunkat is. Ha ragaszkodunk a szendvicsünkhöz, azt is elkészíthetjük teljes kiőrlésű vagy gluténmentes zsemléből, sok zöldséggel, csírákkal, változatosan és diétásan. Rizsből és tésztából is találunk teljes kiőrlésűt, gluténmenteset, joghurtból cukor nélküli változatot, a sütik helyett édesítőszerrel készült finomságokat.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Hol együnk?

Ha nem megyünk a közeli étterembe vagy menzára – vinni meg ciki a dobozt, hacsak nem haverunk a konyhásnéni –, akkor hol együnk? Vannak irodák, ahol annyira berendezkedtek a munkahelyen kívüli étkezésre, hogy egy rendes ebédlőt sem találunk. Annyi biztos, hogy az asztalunknál, emailek olvasgatása közben nem jó enni, ezt a kutatások is megerősíthetik. A Cornell Egyetem gasztropszichológusai szerint az asztaluknál evő dolgozók nyűgösebbek, elégedetlenebbek munkájukkal, és nehezebben tolerálják a munkatársaikat is. Helyben maradva ráadásul olyan könnyű nassolni, fel sem kell állni hozzá. Ha szerencsénk van, találunk a közelben egy olyan étkezdét, ahol nyugodtan és egészségesen ehetünk, ha nem, akkor marad az irodai konyha, vagy a közeli park, ahol kicsit kiszakadhatunk a benti környezetből, és a szabadban ebédelhetünk.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Legyen minden könnyen elérhető!

Hiába határozzuk el otthon, hogy  zöldsalátát eszünk sovány hússal, ha ehhez túl sok energia szükséges, mert öntögetni, méricskélni, melegítgetni vagy épp hűteni kell – ilyenkor könnyen győz a lustaság, és a gyorsan, egyszerűen elérhető étel. Vigyünk inkább magunkkal könnyen fogyasztható zöldségeket, gyümölcsöket, és tálaljuk őket gusztusosan! A szokásos cukrot és csokit pedig igenis dugjuk el magunk elől, etessük meg a kollégáinkkal, a lényeg, hogy ne legyen szem előtt. A fiókot töltsük meg alternatív nassolnivalókkal, és máris tettünk valamit az egészségünkért. Még akár a kollégák is kedvet kapnak!