Siker

7 műanyag, amit könnyedén kiirthatunk életünkből

A föld nem tudja megemészteni a műanyagot. Ha egyszer legyártották, nem tűnik el csak úgy, itt marad velünk szemét formájában – ha elégetik, mérges gázok formájában. 2050-re több műanyag lesz az óceánokban és a tengerekben, mint hal.

Ha az óceánok annyira nem érdekelnek minket, akkor a saját testünkkel, reméljük, már más a helyzet: egyes műanyagokat szervezetünk is felszív, és ezek befolyással vannak hormonháztartásunkra, és különösen akkor okoznak nagy problémát, ha autoimmun betegségekkel küzdünk.

Fotó: Unsplash/ James Garcia

Fotó: Unsplash/ James Garcia

A műanyagot teljes mértékben nehezen tudjuk kiirtani életünkből, de van egypár darab, aminek elhagyásával sokat tehetünk környezetünkért és magunkért.

Szívószál: Teljesen felesleges. Igyunk inkább közvetlenül a pohárból, és megspórolunk egy kis darab műanyagot.

Műanyag evőeszközök: Ez akkor okoz problémát, ha rendszeresen eszünk gyorsétteremben. Inkább hordjunk táskánkban egy rendes fém kanál-kés-villa kombót otthoni készletünkből – higiénikusabb is, zöldebb is.

Elviteles dobozok: Ez szintén akkor érint minket, ha szoktunk elvitelre ételt kérni. Ha tudjuk, hogy ilyen helyen fogunk enni, vigyünk magunkkal otthonról egy műanyag dobozt vagy befőttesüveget, és kérjük ebbe az ételt – így megússzuk a csomagolási díjat is, és otthon elmosva újra felhasználhatjuk az edényt.

Papír kávéspohár: De hát ez papírból van, nem?! Lehet, hogy a pohár igen, de a fedele és a kis kavarópálca már színtiszta, hamisítatlan műanyag. Legyen inkább egy termoszunk, és kérjük ebbe a kávét, vagy még jobb: készítsük el otthon, és ezt kortyolgassuk munkába menet!

Palackos víz: Inkább legyen egy csinos kulacsunk, amit mindig újratöltünk, szerencsére hazánkban finom és egészséges a csapvíz, bízzunk benne, fogyasszuk azt, pénztárcánk is meg fogja hálálni!

Nejlonzacskó: Ahogy a kulacsnál is, inkább legyen nálunk egy vászontáska, manapság olyan jópofa darabokat lehet kapni!

Kávékapszula: A kávékapszulák az új műanyag üvegek: ellepik a bolygót a kis fémes színű edénykék. Lehet, hogy finom és gyors, de ha ennyire szeretjük a kávét, inkább ruházzunk be egy rendes gépre, vagy maradjunk a kis méretű kotyogósnál – ebben is két perc alatt elkészül a fekete leves. Egy fokkal jobb, ha kávékapszuláinkat nem kidobjuk, hanem visszavisszük a boltba újrahasznosítani, de emlékezzünk: a műanyag nem bomlik le, amit egyszer legyártottak, az itt marad velünk.