Megunni őket nem lehet, hiszen a recepteknek csak a képzelet szab határt, a hónapok változásával pedig az alapanyag-kínálat is folyamatosan változik. Alapnak egész évben megfelel valamelyik olcsóbb, de magas tápanyag- és rosttartalommal bíró zöldség vagy gyümölcs, úgymint a körte, a banán, az alma, a répa, a sütőtök. Ízesítésnek pedig drágább vagy markánsabb ízű zöldségek és gyümölcsök mellett ott vannak a fűszerek friss és őrölt változatban, amikkel melegen ajánlott kísérletezni.
Most öt újabb receptet mutatunk, hogy minden munkanapra jusson a jóból. A céklát, sütőtököt vagy répát tartalmazó recepteknél a leveket érdemes gyümölcscentrifugával préselni, ha van otthon. Akinek nincs gyümölcscentrifugája, ne keseredjen el, pürésítse a zöldségeket finomra, majd öntse fel friss almalével a kívánt állagig.
Fotó: iStock.com/zeleno
Céklás smoothie hétfőre
Hozzávalók:
1 banán
1 alma
1 közepes cékla fele
1 tk. méz
(+ kókusztej, chiamag ízlés szerint)
Az egész céklát burgonyahámozóval megtisztítjuk, majd a felét fóliába csomagolva eltesszük a hűtőbe – egy hétig semmi baja nem lesz. A maradék fél céklát apróra vágjuk, és pürésítjük, vagy levet készítünk belőle. Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Aki selymesebb ízhatásra vágyik, tegyen hozzá fél deciliter sűrű kókusztejet, és ha van otthon, jól illik hozzá a chiamag is (1 tk./pohár).
Fotó: iStock.com/tvirbickis
Spenótos-ananászos smoothie keddre
Hozzávalók:
1 marék ananász
4 marék spenótlevél
1 kivi vagy 1 marék szőlő
1-2 tk. méz
1 dl natúr almalé
Aki szőlővel készíti az italt, az magozza ki a szemeket turmixolás előtt. Ehhez a recepthez elég egy erős turmixgép vagy egy kitartó botmixerezés. A megadott almalé mennyiségét igény és sűrűség szerint adjuk az italhoz, attól függően, hogy az ananász mennyi levet eresztett (friss vagy konzerv volt-e).
Fotó: iStock.com/tvirbickis
Áfonyás smoothie szerdára
Hozzávalók:
1 banán
1-2 marék áfonya
1-2 tk. méz
0,5 dl natúr vagy növényi joghurt
1 dl kókusztej (vagy tej)
Ehhez a recepthez nincs szükség, csak egy gyors turmixolásra, viszont az ízvilághoz jól illik a zabpehely és a mandula is. Egy evőkanál zabpelyhet beleturmixolva még tartalmasabb, akár bőséges reggeli is lehet az italból. Ha nem adunk hozzá további folyadékot, akkor a zabpehely besűríti az italt, így a tetejére szórva egy fél marék szeletelt vagy aprított mandulát, könnyen kanalazható finomságot kapunk.
Fotó: iStock.com/jenifoto
Gránátalmás-joghurtos csütörtökre
Hozzávalók:
1 gránátalma
1 banán/alma
1 dl natúr joghurt
2 tk. méz
csipet fahéj
A gránátalmát turmixolni nem lehet, inkább narancsfacsaróval és szűrővel szabadítsuk meg az értékes létől a rengeteg magot. Az alma folyadéktartalma jóval magasabb a banánénál, ezért aki banánnal készíti, adjon hozzá kicsit több folyadékot (ez lehet tej, víz, gránátalmalé, de akár almalé is). Jól illik hozzá a fahéj, de ha van otthon kardamom, egy nagyon picivel érdemes kipróbálni, nagyon finom!
Fotó: iStock.com/saschanti
Mangó lassi, a legfinomabb
Hozzávalók:
1,5 dl mangópüré
2 dl natúr joghurt
1 dl kókusztej
1-2 tk. méz
Az itthon kapható mangók között nehéz olyat találni, amelynek van íze is – nem lehetetlen, csak nehéz. Ennek hiányában vegyünk dobozolt/zacskózott mangópürét, amit felbontás után nyugodtan le lehet fagyasztani egy-két hétre, ha nem fogyasztjuk el azonnal. Egy apró csipet sóval ízesítve jobban előjön az italból a mangó íze. A mangó lassi egyébként kiválóan enyhíti az égő érzést nagyon csípős ételek fogyasztása után.